Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Епідемію ВІЛ/СНІД в Україні буде зупинено – МОЗ

Епідемію ВІЛ/СНІД в Україні буде зупинено – МОЗВ Україні є всі умови для подолання епідемії ВІЛ/СНІД. Про це на спільній прес-конференції, яка проходила 27 вересня у прес-центрі Кабінету Міністрів України, заявили представники МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС та БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”.

Наразі в нашій країні склалася унікальна сприятлива ситуація для подолання ВІЛ/СНІД. Вона включає в себе 3 фактори:
  1. Достатній рівень фінансування як зі сторони держави, так і з боку міжнародних організацій.
  2. Доступність сучасних ліків від ВІЛ та наявність профільних організацій, які контролюють лікування хворих.
  3. Політична воля МОЗ та Уряду побороти епідемію, боротьба з якою – одна зі складових майбутньої медичної реформи.
На сьогодні 75% ліків для ВІЛ-інфікованих людей закуповує держава за бюджетні кошти, програми лікування ВІЛ/СНІД та туберкульозу мають вдвічі більше фінансування, ніж минулого року. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

За останні 10 років кількість пацієнтів, які забезпечені антиретровірусною терапією, зросла у 20 разів. Головна проблема залишається у незнанні – лише кожен другий наш співгромадянин, що має ВІЛ-позитивний статус, знає про це. Тож головні зусилля зараз будуть направлятися на діагностику хвороби.

“Сьогодні завдяки технологіям ВІЛ-позитивні люди, які приймають терапію, живуть на 100% повноцінним життям і не передають вірус”, – відзначив голова БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Дмитро Шерембей.

Станом на 1 липня 2017 року близько 137 тисяч українців перебувають на медичному обліку через свій ВІЛ-позитивний статус. Проте статистика Центру громадського здоров’я МОЗ стверджує, що в Україні проживає близько 240 тисяч ВІЛ-інфікованих людей. Тобто майже кожен другий або не знає про свій діагноз, або не хоче ніяким чином лікуватися і продовжує розносити хворобу. З 1987 року по сьогоднішній день більше 43 тисяч українців померло від СНІД.

Експерти міжнародних організацій стверджують, що зараз Україна реально може побороти епідемію ВІЛ/СНІД. Київ та Одеса вже долучилися до ініціативи ООН Fast Track Cities, мета якої – остаточно побороти СНІД до 2030 року, активно протидіючи хворобі у великих містах, де проживає 70% ВІЛ-інфікованих людей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED