Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Закупівлі ліків по оновленому Національному переліку відтермінували до 1 січня 2018 року

Закупівлі ліків по оновленому Національному переліку відтермінували до 1 січня 2018 року Уряд до 1 січня 2018 року призупинив дію Постанови №180 “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”, відповідно до якої було затверджено оновлений Національний перелік основних лікарських засобів, гарантованих пацієнтам державою.

Ця Постанова стала резонансною і не була сприйнята більшістю пацієнтських організацій країни з таких причин: керівництво областей відповідно до даного документу зобов’язане забезпечити лікарні на 100% препаратами з Національного переліку, через що фактично припиняє будь-яке фінансування інших програм, пов’язаних із надходженням до хворих ліків. Отже, якщо препарату немає в оновленому Національному переліку, його абсолютно неможливо отримати безкоштовно. Проблема в тому, що замість колишніх 800-та найменувань ліків до Національного переліку увійшло лише 300, там немає багатьох необхідних ліків від онкогематології, ДЦП, епілепсії, орфанних хвороб, які є життєво необхідними для пацієнтів та досить високовартісними. Тож, зважаючи на вимоги громадськості доопрацювати Постанову №180, зокрема, Національний перелік основних лікарських засобів, уряд пішов на призупинення її дії до 1 січня 2018 року. Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомила в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

У вересні відбудуться тренінги для спеціалістів обласних департаментів та управлінь охорони здоров’я щодо правильності розрахунків потреби регіонів у певних ліках. До кінця року, за словами пані Супрун, заклади охорони здоров’я зможуть закупити для пацієнтів препарати, що включені до державного реєстру лікарських засобів без прив’язки до Національного переліку. Останній теж обіцяють доопрацювати до кінця поточного року.

Пацієнтські організації запевняють, що підтримують у цілому концепцію Національного переліку, але зазначають, що в українських реаліях вона призвела до відсутності доступу хворих до необхідних ліків. Тож, щоб до 1 січня 2018 року ситуація кардинально змінилася, треба розширити Національний перелік та навчити регіони розподіляти кошти таким чином, щоб їх вистачало й на інші потреби пацієнтів. Також треба чітко розуміти, скільки і яких ліків необхідно для певного регіону країни. Анонсовані тренінги покликані зробити роботу над доопрацюванням Національного переліку основних лікарських засобів плідною та продуктивною.
 
Читайте також: Пацієнти б’ють на сполох: ситуація з гарантованими державою ліками катастрофічна

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED