Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: Рахункова палата оцінила ефективність закупівель ліків через міжнародні організації

МОЗ: Рахункова палата оцінила ефективність закупівель ліків через міжнародні організації Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що 22 серпня 2017 року Рахункова палата оприлюднила звіт, у якому йдеться про економічну ефективність  та доцільність закупівель ліків за різними державними програмами через міжнародні організації. Такий спосіб закупівлі необхідних медичних препаратів зекономив бюджету близько 40% від запланованої суми, заощаджені кошти пішли на придбання інших ліків.

У даному звіті зазначається, що є медичні препарати, які вдалося придбати за ціною у 26! разів нижчою, ніж у 2015 році, коли всі закупівлі йшли через тендери МОЗ. Уряд та теперішнє керівництво МОЗ постійно наголошують на економічній доцільності співпраці з міжнародними організаціями у цьому питанні, тепер правдивість їхніх слів підтвердили аудитори Рахункової палати України. Виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначає, що фармацевтичні монополісти роками заробляли на українцях, встановлюючи нереальні ціни на ліки та лобіюючи свої інтереси під час нечесних тендерів. Зараз ця практика відійшла у минуле.

Закупівлі ліків через міжнародні організації почалися з 2015 року, з Україною у цьому питанні співпрацює Програма розвитку ООН, ЮНІСЕФ та Crown Agents. МОЗ визначає цю співпрацю як один з найбільш ефективних кроків на шляху до подолання корупції у вітчизняній медицині.

Проте не все так ідеально, за висновками Рахункової палати у закупівельному процесі є певні проблеми, як-от: недосконалість обліку залишків медичних препаратів, неточність у розрахунку регіональних потреб у певних ліках, швидке збігання терміну придатності ліків, ще до їх використання, відсутність ефективного механізму перерозподілу ліків між регіонами. На сьогодні типовою є ситуація, коли в одній області надлишок ліків просто «списують», а в іншій цих же препаратів бракує. Тож над механізмами раціонального використання державних коштів ще треба попрацювати.

Для усунення вказаних зауважень у МОЗ планують восени запустити роботу електронної системи обліку ліків. Також у профільному міністерстві стверджують, що проводять усю можливу роботу для налагодження комунікації між регіонами.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED