Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Через холеру в Миколаєві закрили всі пляжі

Через холеру в Миколаєві закрили всі пляжіЧерез виявлений в Миколаєві у річці Інгул збудник холери у місті закрили всі пляжі. Також перевіряють та закривають всі ринки стихійної торгівлі, де продають продукти, особливо морепродукти. Місцева влада зазначає, що поки випадків захворювання холерою в Миколаєві не зафіксовано.

До ЗМІ дійшла інформація, що в пробах води ріки Інгул, яка протікає в Миколаєві, виявлений той же збудник холери, який послугував причиною епідемії даної хвороби в Україні в 1994-1995 рр. Він є надзвичайно агресивним, тому влада й почала приймати такі кардинальні дії із захисту місцевого населення та попередження епідемії. Тоді, 22 роки тому, даний збудник спровокував смерть близько 30 жителів міста, ще декілька сотень людей опинилися на межі смерті. Під час епідемії були такі дні, коли до Миколаївської обласної інфекційної лікарні надходило до 80 чоловік із симптомами холери, дві третини з них були у важкому стані.

Наразі епідеміологи обстежують води Південного Бугу, Дніпро-Буговського лиману. У всіх водоймищах біля міста заборонено купатися та рибалити. Хоча ще жодного випадку холери у Миколаєві цього року не зафіксовано, інфекційна лікарня знаходиться у стані повної готовності. Лікарі повідомляють про створення холерного запасу для медичної допомоги.

Холера – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, до 50% заражених помирає від неї, якщо не почати вчасне адекватне лікування. Оптимальні умови для розмноження збудника холери – температура повітря 30-40°С, захворювання найбільш поширене у спекотних країнах Азії та Африки. У Ємені зараз лютує страшна епідемія холери, яка забрала життя вже тисяч людей. Також холера часто виникає у регіонах з незадовільним санітарно-епідеміологічним станом, де є проблеми з водопостачанням та очищенням води.

Заразитися холерою можна від хворої людини до здорової, збудник виділяється із фекалій та блювотних мас. Крім того, можна захворіти, п’ючи воду зі збудником, чи під час купання у зараженій воді.

Холера проявляється надзвичайно сильною діареєю (до 10 разів на добу), інтоксикацією організму, інтенсивним та частим блюванням. В результаті людина втрачає до 20 л рідини та помирає від зневоднення. За відсутності лікування хворий може померти за 1 добу.

Профілактика холери наступна:
  1. Миття рук перед вживанням чи приготуванням їжі, після відвідування туалету.
  2. Вживання кип’яченої води.
  3. Миття овочів та фруктів перед їх споживанням.
  4. Купання лише у дозволених водоймах.
  5. Купування їжі в перевірених місцях, бажано, в магазинах, а не на базарах.
  6. Вживання їжі лише у перевірених закладах харчування.
Холера не відноситься до хвороб, характерних для нашого регіону, але її епідемія є цілком можливою. Тож слід дотримуватися вказаних профілактичних заходів і за наявності симптомів захворювання терміново звертатися за медичною допомогою.
 
Читайте також: Що таке холера? Чи небезпечна вона для України?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED