Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Уряд спільно з МОЗ визначить гірські райони країни з обмеженим доступом до медичної допомоги

Уряд спільно з МОЗ визначить гірські райони країни з обмеженим доступом до медичної допомогиПрем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству регіонального розвитку та ЖКГ, Міністерству фінансів, Міністерству освіти та науки й Міністерству охорони здоров’я визначити, які важкодоступні гірські регіони держави потребують підтримки у їхньому розвитку. Ключове питання у цьому дослідженні приділяється питанню доступності медичної допомоги для всіх жителів України на однаковому рівні.

Голова Уряду зазначив, що у гірській, а надто високогірній місцевості треба по-іншому підтримувати інфраструктуру, розробляти нові, ефективні механізми допомоги місцевому населенню. Питання доступу до якісної медицини гостро постає в сучасній Україні, на це у важкодоступних населених пунктах треба більше інвестицій. Тож слід перерозподіляти ресурси по країні з урахуванням її географічних особливостей.

Про мешканців гірської місцевості МОЗ згадувало вже навесні поточного року. Тоді у профільному міністерстві заявили, що лікарі первинної ланки, які працюють у гірській місцевості, повинні отримувати вищу заробітну плату з урахуванням специфіки їх роботи та складності доступу до пацієнтів. Про це заявляв заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк. Він особисто побував у деяких медичних закладах регіону та ознайомився з особливостями їхньої роботи. У ході цієї робочої поїздки Павло Ковтонюк виїжджав разом з медиками на екстрений виклик до пацієнта, який живе на висоті 860 метрів над рівнем моря. Заступник міністра охорони здоров’я відвідав тоді лікарні Косівського, Верховинського та Снятинського районів Івано-Франківської області.

Чи матимуть реальне продовження дані ініціативи Уряду, чи ж вони залишаться лише демагогією, буде зрозуміло вже найближчим часом. Проте проблема реально існує в Україні, і вже 26 років її ніхто й не думає вирішувати. До багатьох осель у гірській місцевості країни немає задовільних доріг, тому швидка допомога туди їде повільно, або взагалі не має змоги дістатися. Інколи, особливо після дощів чи повеней, добратися до пацієнта за викликом лікар взагалі не може. Тож розвиток інфраструктури подібних місцевостей країни – це дійсно нагальна потреба.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED