Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Благодійні внески в лікарнях уже з наступного року стануть підзвітними

Благодійні внески в лікарнях уже з наступного року стануть підзвітними 25 липня 2017 року МОЗ України затвердило наказ, відповідно до якого уже з 1 січня 2018 року всі заклади охорони здоров’я, що функціонують на території України, будуть повинні звітувати за зібрані кошти у вигляді благодійних внесків від пацієнтів. Причому звітувати треба буде як за внески фізичних, так і юридичних осіб.

У МОЗ говорять про істотні переваги даного Наказу, а саме:
  1. Він дає можливість розробити механізм контролю за коштами, отриманими лікарнями у вигляді благочинних пожертв.
  2. Виключає або суттєво зменшує корупційну складову лікування пацієнтів.
  3. Пацієнти будуть більше довіряти лікарням та медичним працівникам, якщо знатимуть, куди саме йдуть їхні кошти.
  4. МОЗ матиме чітке уявлення, які саме суми жертвують на розвиток медичних закладів українці, наскільки значними є ці суми та наскільки раціонально ними розпоряджаються.
У своєму рішенні про впровадження в дію Наказу МОЗ спирається на дослідження, проведене Інститутом адвокації та аналітики, яке показує, що пацієнти усвідомлюють реальну вартість медичних послуг, готові за них платити, але хочуть бачити, на що саме йдуть їхні гроші: на розвиток лікарні чи у кишені до лікарів.

Благодійні фонди зараз працюють у переважній більшості медичних закладів країни, а 7 з 10 хворих платили в них внески. Про обсяги пожертв можна лише здогадувтаися, адже досі жодної цифри не було озвучено МОЗу чи будь-якій громадській організації.

Наразі завданням профільного міністерства є розроблення механізму звітування, щоб він був прозорим та простим. На цю роботу є ще 5 місяців. Як саме буде проходити процедура звітування, поки що невідомо.

На сьогодні коштів, які виділяються із державного бюджету на розвиток медицини в Україні, є недостатньо, тож функціонування подібних благочинних фондів є виправданим. Проте слід зробити все, щоб отримані медичними закладами кошти не були звичайним хабаром, а йшли на розвиток установи, забезпечення комфортних умов лікування та перебування пацієнтів. А ще, щоб ці внески були дійсно добровільними, а не примусовими, якими вони сьогодні є по суті.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED