Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Європейці стали менше помирати від неінфекційних хвороб

Європейці стали менше помирати від неінфекційних хворобВід неінфекційних хвороб люди помирають ще частіше, ніж від інфекційних, тому саме на боротьбу з ними націлені основні зусилля Всесвітньої організації охорони здоров’я. І останнім часом її дії дають свої позитивні плоди: рівень смертності від неінфекційних хвороб у Європейському регіону ВООЗ за останнє десятиліття суттєво знизився. Про це повідомляє ІА «Уніан», посилаючись на експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Це дозволяє сподіватися, що Європа виконає плани Цілей сталого розвитку суспільства, у яких передбачено зниження смертності в регіоні від неінфекційних хвороб на 33% порівняно із сьогоднішніми показниками.

Проте не варто думати, що все так безхмарно у даному питанні. Менше від хронічних хвороб стали помирати лише громадяни країн із високим рівнем розвитку, зокрема Західної та частково Центральної Європи. Частина ж країн Центральної та Східної Європи далека від оптимістичних показників. І хоча і в цьому регіоні є суттєві зрушення у боротьбі з неінфекційними хворобами, цього явно недостатньо для констатування однозначно позитивної динаміки.

У східноєвропейському регіоні, зокрема і в Україні, набагато вищий ризик померти, наприклад, від серцево-судинних захворювань, ніж в країнах Західної Європи (приблизно в 2-3 рази).

Найбільш небезпечні неінфекційні хвороби, від яких щороку помирає безліч людей, це:
  • серцево-судинні захворювання;
  • рак;
  • діабет.
Тож яким чином європейцям вдається ефективно боротися з ними? Велику роль відіграє профілактика, яка пропагується на загальнодержавному рівні та підтримується ВООЗ. Не допустити розвиток небезпечних хвороб допоможуть такі заходи:
  1. Відмова від куріння, від зловживання алкоголем.
  2. Вживання здорової, збалансованої їжі.
  3. Помірна фізична активність, здоровий спосіб життя.
  4. Налагодження ефективного медичного обслуговування.
Саме завдяки самосвідомості громадян та медицині, яка знаходиться на високому рівні, розвинені країни можуть констатувати факт зниження захворюваності на неінфекційні хвороби. Як наслідок – суттєве зменшення смертності від них.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED