Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Недосипання може стати причиною остеопорозу: результати дослідження

Недосипання може стати причиною остеопорозу: результати дослідженняНедосипання – надзвичайно шкідливе для здоров’я явище. Через неякісний та нетривалий сон організм людини не встигає відновитися за ніч, що негативно позначається на роботі мозку та інших життєво важливих органів та систем. Американські вчені провели дослідження, результати якого показали, що недосипання впливає ще й на стан кісток.

Хронічний брак сну здатен спричинити руйнування кісткової тканини людини, принаймні у віддаленій перспективі. Це явище, яке діє за принципом накопичення, і його наслідки дадуть про себе знати у майбутньому. Результат – розвиток остеопорозу у людини. Вчені встановили, що усього лише трьох тижнів регулярного порушення сну (мається на увазі пізнє засинання при ранньому пробудженні) є достатньо, щоб можна було говорити про незворотні зміни в кістковому балансі людського організму. Це призводить до частих переламів кінцівок та остеопорозу.

Під час дослідження лікарями вивчалася різновікова група учасників чоловічої статі. Впродовж трьох тижнів вони лягали спати на 4 години пізніше, ніж учора, і це повторювалося щодня. Після завершення експерименту чоловікам зробили аналіз крові, результати якого стали приголомшливими: у крові значно у гіршу сторону змінилися кісткові маркери. Особливо сильно зміни торкнулися молодих учасників дослідження.

На основі результатів дослідження вчені зробили висновок, що недосипання призводить до виснаження, руйнування кісткової тканини, схуднення, крихкості кісток та хвороб суглобів. Найбільш небезпечно недосипати молодим людям, які, на жаль, найчастіше це й роблять. Пояснюється це тим, що в юному віці формування кісткової системи ще до кінця не завершено.

Вчені наголошують, що результати експерименту поки попередні, для їх підтвердження та уточнення знадобиться провести ще декілька досліджень. Їхні матеріали планують оприлюднити на Зборах ендокринологів у Флориді та опублікувати у науковому журналі, пресі.

Недосипання – це гостра проблема сучасної людини, яка живе у надто швидкому темпі і прагне встигнути все. Час від часу треба зупинятися і давати собі час на відпочинок, а також залишати у добі місце для здорового, повноцінного сну.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED