Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Забрудненість повітря призводить до розвитку старечого слабоумства: висновки медиків

Забрудненість повітря призводить до розвитку старечого слабоумства: висновки медиківЖиття біля шумних доріг – це справжнє випробовування для людського організму. Адже на нього постійно впливають шум та забруднене повітря, які здатні викликати цілий ряд небезпечних хвороб. Канадські вчені встановили, що постійне проживання біля перевантажених доріг підвищує ризик розвитку старечого слабоумства (деменції) у людини.

В канадському журналі Lancet були опубліковані результати дослідження, які показали прямий зв’язок між рівнем забрудненості повітря та розвитком слабоумства у людини в старості. Лікарі, які брали участь у цьому проекті, стверджують, що у людей, будинки яких знаходяться на відстані менше 50-ти метрів від забруднених пожвавлених автомобільних доріг, ризик розвитку деменції у вище у середньому на 7%. Вчені роблять висновок, що вина в цьому лягає на забруднене повітря.

Співавтор дослідження, працівник відомства охорони здоров’я штату Онтаріо Рей Коупс, говорить, що забруднюючі речовини з повітря потрапляють прямо в кров та можуть викликати запалення. Раніше його пов’язували виключно з хворобами серця, проте дане дослідження показує, що шкідливі речовини в кровотоці можуть призвести в до серйозних неврологічних проблем.

Під час роботи над проектом команда вчених проаналізувала медичні дані 6,5 млн мешканців Онтаріо віком від 20 до 85 років. У період з 2001 по 2012 рік у мешканців штату біло виявлено близько 243 тисяч випадків деменції. Вчені нанесли місця проживання людей зі слабоумством на карту штату, звертаючи особливу увагу на такий показник, як місце розташування їхніх будинків.

Виявилося, що чим далі людина жила від дороги, тим менше вона страждала на слабоумство. Результати дослідження показали: у людей, що мешкають за 50-100 метрів від дороги, ймовірність деменції вища на 4% від середнього показника, на відстані 100-200 метрів – на 2 %, більше як за 200 метрів – додатковий ризик зникає.

Діагноз старечого слабоумства – один із найпоширеніших у світі. Очікується, що до 2050 року на цю хворобу буде страждати 135 млн людей, а вже зараз цей показник сягає 44 млн. І хоча старість ніколи не приносить здоров’я, проте спробувати вплинути на ймовірність розвитку деменції можна. Проживання у місці із чистим повітрям точно буде корисним для людини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED