Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медики винайшли вакцини проти раку та успішно протестували їх на мишах

Медики винайшли вакцини проти раку та успішно протестували їх на мишахКінець 2016 року ознаменувався проривом у лікуванні раку. Мова йде про імунотерапію. Американські вчені змогли розробити пептидні антигенні вакцини проти цієї хвороби, ефективність яких довели під час дослідів на лабораторних мишах. За допомогою препаратів більшість піддослідних тварин повністю вилікувалася від раку.

Робота над розробкою вакцин була дуже скрупульозною: вакцини від раку розробляли персонально для кожної миші, визначаючи нуклеотидну послідовність ДНК злоякісної пухлини та виділяючи специфічні антигени. Раніше клінічні випробовування такого методу не були успішними через те, що пептидні антигени та препарати, які підсилюють їх дію, погано проникають у лімфатичні вузли. Клітини імунної системи при цьому залишаються неактивними по відношенню до злоякісних клітин.

Вчені з Мічіганського університету спробували дістати вакцину за допомогою наночасточок, будова яких нагадує білково-ліпідні комплекси, що транспортують холестерин у крові. Цього разу дослідження відзначилося успіхом: антигени потрапили до лімфоцитів, клітини імунної системи активізувалися, розпізнали пухлину та атакували її. Подібна імунна терапія досягла повної ліквідації ракових клітин товстої кишки у 88% мишей, що були залучені до експерименту, злоякісної меланоми позбулися у 90% піддослідних. Експеримент має ще один дуже позитивний результат: у мишей розвинувся імунітет до ракових клітин, їхнє повторне введення не призвело до рецидиву, пухлини не почали виникати повторно. Це справжній прорив у лікуванні онкологічних хвороб, який дає надію на те, що ефективні ліки від раку вже зовсім скоро будуть знайдені.

Успіх на лабораторних мишах – це лише початок дослідження. Тепер, щоб розпочати клінічні дослідження на людях, вчені повинні підтвердити ефективність експерименту на більш крупних тваринах. Якщо він буде успішним, можна буде говорити про старт повноцінних клінічних досліджень, які стануть прямим шляхом до запуску необхідних вакцин у виробництво та постачання їх на ринок.

Імунотерапія може допомогти побороти рак тим пацієнтам, пухлини яких неможливо видалити хірургічним шляхом. Ефективні ліки від раку – це нагальна потреба сучасного суспільства. Подібні дослідження наближають день, коли рак буде остаточно поборено.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED