Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медики винайшли капсули від діабету на противагу щоденним ін’єкціям

Медики винайшли капсули від діабету на противагу щоденним ін’єкціямВ Університеті Бірмінгему у Великій Британії винайшли спеціальні нанокапсули, які найближчими роками повинні значно покращити життя хворим на діабет першого типу. Ці капсули будуть «подорожувати» кровоносною системою людини і, в разі необхідності, автоматично вивільняти інсулін при підвищенні рівню цукру. Таким чином можна буде забути про щоденні обов’язкові ін’єкції інсуліну та постійні процедури вимірювання цукру в крові.

Цукровий діабет першого типу – це тяжке хронічне захворювання, під час якого порушується обмін глюкози в організмі людини. Голова ознака хвороби – дефіцит інсуліну та підвищена концентрація глюкози в крові. Інсулін – це гормон, за допомогою якого тканини засвоюють цукор. Його виробляють бета-клітини підшлункової залози.

Діабет першого типу виникає через те, що імунна система людини помилково атакує та руйнує ці бета-клітини. Через брак інсуліну в крові підвищується цукор, що викликає такі хронічні симптоми, як спрагу, схуднення з незрозумілих причин, слабкість. Діабет цього типу дає ускладнення на нирки, очі, судини ніг та серцево-судинну систему. На сьогоднішній день діабет першого типу лікують дієтою, щоденними уколами інсуліну та фізичною активністю.

Оскільки дана хвороба досить важка, а якість життя людей, що нею страждають, низька, подібні дослідження є дуже актуальними та корисними. Впродовж найближчих п’яти років будуть проводитися випробовування капсул на тваринах, після чого, у разі позитивних результатів, планується проведення клінічних досліджень на людях та запуск препарату у виробництво та продаж.

Діабетики першого типу змушені перевіряти рівень цукру в крові декілька разів на день, користуючись портативними тестерами. Необхідність уколів інсуліну практично завжди є щоденною. Все це створює безліч обмежень для нормального життя.

Англійські вчені з Бірмінгему прогнозують, що їхні нанокапсули доведеться вводити в організм людини не частіше, ніж один раз на тиждень.

Дані дослідження ще будуть тривати декілька років, тому хворі на діабет поки не зможуть випробовувати на собі винахід. Проте позитивною є тенденція, коли про діабетиків не забувають та намагаються покращити якість їхнього життя. Наука не стоїть на місці, можливо, колись будуть винайдені ліки від діабету. А поки залишається користуватися здобутками сучасної медицини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED