Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ліки для хворих на ВІЛ стали доступнішими завдяки урядовому фінансуванню

Ліки для хворих на ВІЛ стали доступнішими завдяки урядовому фінансуваннюКабінет міністрів України повідомив про суттєве збільшення фінансування лікування ВІЛ. За інформацією, наданою віце-прем’єром Павлом Розенком, у 2017 році передбачається забезпечення антиретровірусними препаратами набагато більшої кількості хворих, ніж це було минулого року (оголошується про збільшення фінансування на 140 %).

Антиретровірусна терапія дозволяє успішно боротися з вірусом імунодефіциту людини. При цьому застосовують три-чотири препарати під час різних стадій розвитку хвороби, оскільки вірус відзначається високою мутагенністю. До того ж, вірус може виявитися стійким до певних видів антиретровірусних препаратів та звикати, пристосовуватися до них. Зрозуміло, що подібна терапія високовартісна, та для її фінансування необхідна постійна та системна державна підтримка.  

Якщо потрібні препарати приймати в недостатній кількості чи з перервами, у вірусу є досить часу, щоб пристосуватися до нових умов, і лікування навіть після поновлення може виявитися неефективним та марним. Загалом антиретровірусні препарати необхідно приймати в середньому один раз на добу.

Про рішення уряду збільшити фінансування з лікування ВІЛ та туберкульозу було повідомлено під час роботи засідання Координаційної ради Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД в Женеві. Про це доповів віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, який сказав, що така політика фінансування дозволить майже в 2 рази збільшити кількість пацієнтів, що будуть отримувати антиретровірусні препарати наступного року. Це основна передумова для досягнення принципу «90-90-90» в Україні.

Принцип «90-90-90» означає наступне:
  • 90 % з обстежених повинні знати про своє захворювання;
  • 90 % з поінформованих пацієнтів мають мати змогу отримувати антиретровірусну терапію;
  • 90 % з тих, хто отримує ліки, повинні мати низький рівень навантаження вірусу на організм, що дозволяє виключити можливість передачі хвороби іншим людям.
В Україні ще дуже високі показники захворюваності на ВІЛ/СНІД. Проте державна політика останнього року дозволяє дивитися з оптимізмом у майбутнє та сподіватися нарешті на те, що епідемія ВІЛ/СНІД в нашій державі з часом відійде у минуле.

Читайте також: Як в столиці пройшов Всесвітній день боротьби зі СНІДом 2016

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED