Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Людські міні-органи для клінічних досліджень вирощують в лабораторіях

Людські міні-органи для клінічних досліджень вирощують в лабораторіяхВчені-медики з Політехнічної федеральної школи міста Лозанна (Швейцарія) оптимізували спосіб вирощування міні-органів людини в лабораторії. З цією метою вони створили спеціальний гідрогель. Для чого взагалі потрібно створювати міні-органи?

Міні органи використовуються для розробки ліків, перевірки ефективності медичних препаратів, тобто, для клінічних досліджень. Вже бувають випадки, коли вчені можуть дозволити собі відмовитися від проведення дослідів над тваринами, використовуючи при цьому штучно вирощені міні-органи.

Яким же чином вирощуються міні-органи? Для цього використовуються стовбурові клітини. Щоб отримати необхідну тримірну структуру органу, потрібний каркас. Саме його швейцарські вчені і пропонують виготовляти з гідрогелю. До його складу входять біомолекули, а також вуглеводи та білки – все, що необхідно для росту та диференціації стовбурових клітин. Саме такий гідрогелевий каркас дозволяє міні-органам (органоїдам) набувати необхідної для досліджень форми.

Необхідно зазначити, що ті гідрогелі, які використовуються сьогодні, мають ряд недоліків: під час їх створення важко контролювати їхню однорідність, наслідком чого є те, що характеристики різних гелів можуть відрізнятися. Це має прямий вплив на поведінку стовбурових клітин. Вчені з Лозанни створили повністю синтетичний гідрогель, який немає тих недоліків, що є у натурального. До його складу входить вода та поліетиленнліколь. За допомогою каркасу з такого гідрогелю вчені вже виростили міні-кишківник зі стовбурових клітин кишківника. Ризик зараження органу, що вирощується за допомогою такого гідрогелю, будь-якими патогенами мінімальний.

Це справжній прорив у сфері клінічних досліджень та використанні стовбурових клітин. Людство зможе боротися з тяжкими хворобами, не знищуючи при цьому піддослідних тварин. Саме клінічні дослідження покликані знайти ліки від багатьох недуг, вони дають шанси пацієнтам по всьому світі дочекатися часу, коли їхнє захворювання буде подолане.

Читайте також: Клинические исследования: почему не стоит бояться?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED