Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні є випадки вірусу Коксакі: що треба знати про хворобу?

В Україні є випадки вірусу Коксакі: що треба знати про хворобу?Випадки хвороби, спричиненої вірусом Коксакі, зафіксовані у Київській, Львівській та Тернопільській областях. До вірусу уразливі в основному діти, а проявляється він висипаннями, підвищеною температурою тіла, болем у м’язах та іноді діареєю. Найбільше висипань при захворюванні буває на руках, ногах та слизовій рота.

Звідки до нас прийшов вірус Коксакі?

Хоча для українців дана хвороба широко не відома, проте виникла вона вже досить давно – перші випадки зафіксовані в 50-х роках ХХ століття в американському містечку Коксакі (звідси й назва вірусу). Це інфекційне захворювання, воно буває більше, ніж 30-ти видів. Вірус розмножується у слизовій шлунку та кишківника, передається  повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхом. Коксакі дуже заразний, якщо хворіє один член родини, ймовірно, захворіє й решта.

Симптоми, наслідки та лікування вірусу Коксакі

Не треба плутати цю хворобу з широковідомими вітрянкою та стоматитом. Людина, яка захворіла, спочатку відчуває різкий стрибок температури тіла – аж до 40 °С. Наступний етап – виникненні невеликих наривів у роті, потім на обличчі, долонях та стопах з’являються червоні пухирці, наповнені рідиною. Вони чешуться, можуть боліти. Висипання при цьому досить локальні, не розповсюджуються по всьому тілу. При Коксакі людина відчуває біль у м’язах, іноді буває блювота, діарея.

В основному вірусом Коксакі хворіють діти, вони переносять хворобу досить легко. Проте у деяких випадках це захворювання може призвести до таких страшних ускладнень, як менінгіт, енцефаліт, параліч, перикардит, міокардит, діабет, герметична ангіна, гепатит С, плевралгія. Це буває вкрай рідко, але ймовірність є, тому самолікуванням при вірусі Коксакі займатися категорично заборонено.

Лікується ця хвороба як звичайна вірусна інфекція: з дотриманням температурного режиму в приміщенні, хворому треба багато пити теплої рідини. Загалом лікування є симптоматичним . Окрему увагу слід звернути на їжу, вона не повинна подразнювати уражену слизову рота, не бути гострою, кислою, солоною. У кімнаті, де знаходиться хворий, необхідно регулярно провітрювати, прибирати. Зазвичай покращення стану людини відбувається через 3-5 днів, а висипання проходять через тиждень. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED