Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Планується відкрити доступ до результатів досліджень лікарських засобів, проведених в Україні

Планується відкрити доступ до результатів досліджень лікарських засобів, проведених в УкраїніВерховна Рада України планує відкрити доступ до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів. Про це говориться у законопроекті № 4074, за який у першому читанні вже проголосувало 272 народних депутати.

Таким чином, законодавець ініціює відкриття вільного доступу до результатів клінічних досліджень, які вже проводились чи проводяться зараз в Україні. Робиться це для підвищення рівня довіри громадян до досліджень нових препаратів в нашій державі та заохочення пацієнтів, хворих на тяжкі недуги, брати участь у подібних дослідженнях. Інформація комерційного, конфіденційного характеру, що охороняється законом, розголошуватися не буде.

У законопроекті зазначається, що така відкритість буде сприяти більшій прозорості дослідної діяльності в Україні, боротьбі з корупцією в цій сфері та забезпеченню достовірності даних про ефективність та безпеку нових лікарських засобів.

Нагадаємо, раніше МОЗ затвердило перелік медичних закладів, у яких будуть проводиться клінічні дослідження іноземних препаратів на громадянах України. Профільне міністерство повідомляє, що отримало 97 запитів на проведення досліджень лікарських засобів в нашій державі.

Клінічні дослідження – це серія наукових дослідів за участю людей, які проводяться задля оцінки безпечності та ефективності лікарського засобу, методів лікування чи діагностики. Їх значення для розвитку медицини величезне. Адже, з одного боку, вони допомагають знаходити нові засоби боротьби з тією чи іншою хворобою, а з іншого – оплачують для пацієнтів дороге лікування та обстеження.

Дослідження препаратів мають 4 фази. З кожною наступною фазою у них приймає участь більше людей, а на останніх фазах використовуються вже зареєстровані, абсолютно безпечні препарати. Таким чином, участь у дослідженнях дає можливість людям, хворим на важкі недуги, отримати якісне та ефективне лікування безкоштовно.

Це шанс ще поборотися за власне життя та здоров’я та допомогти людству винайти нові способи боротьби з хворобою. Участь у клінічних дослідженнях є суто добровільною, а відкритий доступ до їхніх результатів допоможе побороти свій страх та дозволити лікарям робити свою справу.

Читайте також: Клинические исследования: почему не стоит бояться?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED