Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Без гланд і апендикса легше завагітніти, стверджують шотландські вчені

Нове дослідження виявило несподіваний зв’язок між хірургічним видаленням піднебінних мигдаликів та апендикса в ранньому віці жінки і зростанням її шансів завагітніти. Звіт дослідження було опубліковано в британському виданні Fertility and Sterility.

Автор публікації Семі Шимі, доцент Школи медицини при Університеті Данді в Шотландії, і його колеги стверджують, що результати дослідження повинні спростувати побоювання, що такі операції можуть знизити фертильність жінки.

У 2012 році доктор Шемі та його команда провели дослідження, яке показало, що апендектомія (хірургічне видалення апендикса) може фактично мати позитивний вплив на репродуктивну здатність жінки. Останнє дослідження доводить, що тонзилектомія (видалення мигдаликів) в молодому віці жінки також сприяє зачаттю дитини.

Вчені проаналізували медичні картки та вивчили історії хвороб близько 177 тис. британок. Серед них – 54 675 жінок, яким видалили тільки апендикс, 112 607 – лише гланди, 10 340 – і мигдалики, і апендикс. Всі жінки були прооперовані в період між 1987 та 2012 роком.
 
Дослідники проаналізували показники вагітності серед кожної групи жінок. Результати зіставили з аналогічними показниками 355 244 їхніх ровесниць, яким не робили таких операцій.
 
Кількість жінок, яким не робили операцій і які перенесли вагітність, склала 43,7%. Частота настання вагітності серед  жінок, яким видалили апендикс або мигдалики сягала 54,4% і 53,4% відповідно. А серед тих, хто пережив обидві операції, пощастило стати мамами 59,7%.

Крім того, жінки, які перенесли одну або одразу дві хірургічні процедури, з більшою ймовірністю вагітніли раніше, ніж ті, хто мали здорові гланди, і кого не турбував апендикс.

Науковці не мають на увазі, що жінки повинні видаляти якийсь із двох органів, аби завагітніти. Тут йдеться радше про цікаву закономірність, аніж про обов’язковий причинно-наслідковий зв’язок.
 
Вчені кажуть, що можливо у такого спостереження і є біологічна причина, проте поведінкове пояснення наразі видається більш ймовірним.

За матеріалами Medical News Today 


Автор: Анастасія Кугук
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED