Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Громадські організації просять Кабмін взяти під контроль закупівлю ліків

Громадські організації просять Кабмін взяти під контроль закупівлю ліківГромадські організації вимагають втрутитися в процес передачі закупівель ліків міжнародним організаціям на 2016-й рік та зупинити блокування процесу з боку Міністерства охорони здоров’я.

Чиновники МОЗ надіслали міжнародним організаціям відповідні контракти. На практиці документи виявилися низької якості, а окремі пункти в них суперечать українському законодавству. Фактично угоди неможливо виконати.

На думку активістів необхідність поставити 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання контракту є дискримінаційною нормою для учасників торгів та автоматично призведе до підвищення закупівельної вартості ліків. За українським законодавством постачальники мають вдвічі більший термін поставок, а саме – 180 днів з моменту оплати.

Внесені в контракт умови на думку громадських організацій унеможливлює швидке підписання цих контрактів з боку міжнародних організацій. Активісти проаналізували розіслані міжнародним організаціям контракти і встановили низку грубих помилок, скопійованих з торішніх контрактів. Так, контактною особою в контрактах вказаний колишній заступник Міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, який звільнився з посади ще у червні. А курс валюти для британської агенції пропонують рахувати за «внутрішнім обмінним курсом валют ООН». Все це вказує на те, що керівництво Міністерства охорони здоров'я навіть не дивилося, що і кому розсилало.

Слід відзначити, що міжнародні організації ще у травні поточного року першими надіслали МОЗ рамкові контракти-пропозиції, якими планувалося почати новий закупівельний рік. Утім в Міністерстві їх проігнорували і лише через кілька місяців надіслали свої неякісні варіанти угод. У відповідь на це міжнародні організації повідомили МОЗ про неможливість підписання договорів, що суперечать українському законодавству.

Ольга Стефанишина, Виконавчий директор БФ «Пацієнти України»: «Наразі  ми бачимо відвертий саботаж процесу з боку МОЗ, адже штучно створюються труднощі на найпершому етапі  – підписання договорів. Економія в майже 800 млн грн, коштом яких цього року змогли закупити більше ліків, доводить ефективність роботи міжнародних організацій. Тому пацієнти вимагають від Уряду в найкоротший термін підписати ефективні контракти з міжнародними організаціями та перерахувати їм кошти».

Оскільки чиновники МОЗ замість виконання почали імітувати виконання, активісти звернулися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із проханням дати особисте доручення в.о. Міністра охорони здоров'я укласти договори з міжнародними організаціями та здійснити перерахування коштів за контрактами до кінця липня.

Громадськість у своєму зверненні наголошує на тому, що процес закупівлі ліків міжнародними організаціями на 2016-й рік має розпочатися до кінця липня поточного року, як це було публічно обіцяно МОЗ. В іншому випадку проблеми із несвоєчасною поставкою ліків важкохворим у 2016-му році уникнути не вдасться.

За матеріалами прес-релізу, оприлюдненому Антикорупційною групою Реанімаційного пакету реформ, БФ «Пацієнти України» та ГО «Центр протидії корупції».

Автор: Андрей Ганул
© Медицинский портал Здоров-Инфо 
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED