Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Уряд списав помирати більше 100 тисяч смертельно-хворих пацієнтів

Уряд списав помирати більше 100 тисяч смертельно-хворих пацієнтівСьогодні, 1 березня, тяжкохворі пацієнти пікетували Кабмін з вимогою перерозподілити кошти в Бюджеті-2016 для лікування українців з важкими захворюваннями. Вони влаштували біля стін Уряду імпровізоване звалище карток з  іменами  людей, яких Кабмін залишив без ліків. Таким чином активісти хотіли продемонструвати, що замість того, щоб лікувати пацієнтів, їх «списують» помирати. Дорослі та діти з важкими діагнозами вишикувалися в ряд, кожен тримаючи табличку зі своїм ім’ям та написом «списаний».

Варто відмітити, що відповідно до вимог комітетів Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та бюджету Уряд мав перерозподілити додаткові кошти у розмірі майже 4 млрд. гривень та подати відповідні зміни на затвердження Парламенту до 1 березня. Тим не менше цього зроблено не було.

«Ми чекали до 1 березня в надії, що урядовці все-таки візьмуть до уваги потреби тяжкохворих українців, багато з яких вже залишилися без ліків. Тисячі пацієнтів Кабмін списує тільки тому, що чиновники не хочуть шукати кошти на їх життя, як цього вимагає Парламент. – розповідає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». В той час як в США оголошують рік боротьби проти раку і роблять все для того, щоб врятувати пацієнтів, в Україні онкохворих просто списують. Ми не розуміємо, як можна виділити майже півмільярда гривень на особисту охорону високопосадових осіб, але не знайти гроші для лікування людей із смертельними захворюваннями», – додає вона.

До 1 березня Кабмін, враховуючи пропозиції Комітету ВРУ, мав закласти у Бюджет-2016 кошти у розмірі 8,1 млрд грн. для лікування тяжкохворих українців із такими захворюванням як ВІЛ, туберкульоз, онкологія, вірусні гепатити, гемофілія та інші. Станом на сьогодні виділено лише половину цієї суми, а саме 4,1 млрд. гривень, що фактично прирікає на смерть половину тяжко хворих українців.

«Ми можемо зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні, якщо забезпечимо антиретровірусною терапією всіх, хто її потребує – 134 тисячі пацієнтів. Хоча МОЗ взяв на себе відповідне зобов’язання, Уряд залишив на лікування ВІЛ 350 млн грн. Через інфляцію цих коштів вистачить лише для лікування 30% пацієнтів! Інші – приречені помирати, чекаючи, поки держава збільшить фінансування на закупівлю життєво важливих ліків, які у роздрібній торгівлі відсутні», - зазначає Дмитро Шерембей, Голова Координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ.

Крім того, особливо критично недофінансовані програми лікування туберкульозу (37% від потреби), гепатиту (9% від потреби), дитячої онкології (66% від потреби), дитячої (60% від потреби) та дорослої гемофілії (27% від потреби).

«В Україні близько 2500 людей хворі на гемофілію. Через те, що нас мало, державі легше залишити нас стікати кровю і помирати, ніж виділити кошти на лікування.  – зазначає Тарас Бебешко, хворий на гемофілію.- Якщо держава взяла на себе відповідальність забезпечити нас ліками, то повинна це робити. В іншому випадку увесь Кабмін повинен нести кримінальну відповідальність за те, що частина з нас стає каліками, а інша частина  помирає», - додає він.

У ще більш критичній ситуації опинилися дорослі хворі на муковісцидоз – їх взагалі не має в бюджетному запиті і ці люди приречені померти без лікування.

Слід зазначити, 94% препаратів, які закуповує Україна на державних тендерах, – іноземного виробництва і закупівлі проводяться в іноземній валюті. Зважаючи на девальвацію гривні, життєво необхідно збільшити бюджет на видатки МОЗ та забезпечити пацієнтів необхідними ліками. 
Бюджет на 2016 у такому вигляді як він є зараз стане причиною смерті та інвалідності десятків тисяч людей. Якщо політики не внесуть зміни в цей бюджет, вони фактично власноруч прирікають важкохворих українців на смерть через відсутність ліків.

Щодня в Україні від нестачі ліків помирає близько 1600 людей.

Читайте також: Продолжается тендер на закупку онкологических лекарств через международную организацию Crown Agents

Автор: Ирина Жихарева
© Медицинский портал Здоров-Инфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED