Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тепловий удар: перегрітися можна не тільки на сонці

Як не зіпсувати собі літній відпочинок та уникнути перегрівання влітку? Тепловий удар - це хворобливий стан, який виникає при довгому перегрів організму (не обов'язково під сонцем). До теплових ударів та перегрівння більше інших  схилні діти (особливо малюки грудного віку), люди похилого віку та люди з хворобами вегетативної нервової системи.

Довге перебування на сонці, в задушливому приміщенні, транспорті і т.д. небезпечно цілою низкою негативних для організму станів, а саме:
  • При перегріванні, через рясне потовиділення (механізм терморегуляції) відбувається зневоднення організму
  • Через велику втрату рідини згущується кров, порушується мікроциркуляція в тканинах, настає кисневе голодування, в тому числі в тканинах серця і мозку.
  • Через сильне потовиділення організм втрачає не тільки рідину, а й розчинені в ній електроліти (солі). Порушується водно-сольовий баланс та обмін речовин.
  • При перегріванні організму відбувається денатурація (руйнування) білка.
Не обов`язково довго перебувати на пляжі чи на вулиці в жару, тепловий удар може статися через довгі інтенсивні фізичні навантаження (походи, марші, спортивні тренування, активні ігри) з рясним потовиділенням; носіння щільного одягу, який не проникає повітря в жарку, задушливу погоду; роботі чи довгому перебуванні в гарячих цехах, на кухні, в задушливому жаркому приміщенні. А також через зневоднення організму через недотримання питного режиму в спеку.

Тому важливо уникати провокуючих чинників, та знати, що гострий тепловий удар може розвинутися як раптово, так і через 6 - 24 годин після перегрівання. В останньому випадку важливо розрізняти тепловий удар і харчове отруєння, бо симптоми можуть бути однакові: нудота, блювота, головний біль та запаморочення, підвищення температури тіла, озноб, ломота в тілі. Тому необхідно звернутися до лікаря для уникнення ускладнень, уточнення діагнозу навіть при легкому ступені теплового удару.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язко

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED