Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли ми багато бігаємо, утворюються нові нейрони в мозку

Заняття бігом стимулює утворення нових нейронів30 років нейробіологи витратили, щоб довести, що після бігу дійсно наступає ясність мислення. Хороша пробіжка призводить до того, що людина відчуває себе оновленою, краще приймає серйозні рішення та позбавляється від негативних думок.

До недавнього часу вважалось, що на протязі життя нові нейрони в мозку не утворюються. Але нові дослідження показали протилежне. Кількість нейронів може збільшуватись, і найбільше цьому сприяє аеробне тренування. Карен Постал, президент Американської академії клінічної нейропсихології зазначає, що наразі саме інтенсивні аеробні тренування виступають єдиними причинами утворення нових нейронів.

Цікаво те, що утворення нових клітин відбувається в гіпокамі, це зона мозку, відповідальна за процес навчання та запам’ятовування. Цей факт пояснює виявлений численної кількістю науковців зв’язок між покращенням пам’яті та аеробним навантаженням.

Під впливом бігу відбуваються також зміни в лобовій частині головного мозку. Ця зона активізується у тих, хто займається регулярним бігом довгий період. Лобова частина відповідає за якість мислення, з нею зв’язані концентрація, планування, тайм-менеджемент та постановка цілей. А також зона бере участь в управлінні емоціями. Вчені вже встановили, що заняття бігом допомагає долати стрес, тривогу та різкі зміни настрою.

Багато відомих бігунів зазначають, що під час бігу взагалі не думають про щось конкретне. Наступає розсіяність уваги. Про користь такого стану відомо мало, але дослідження впливу бігу на мозкову діяльність говорять самі за себе. 

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED