Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Депресія може бути причиною серцево-судинних хвороб - висновки вчених

Депресія може бути причиною серцево-судинних хвороб - висновки вченихДепресія значно підвищує ризик розвитку порушень серцевого ритму, що призводить до серцевої недостатності, інсульту та інших серцево-судинних недуг. Про це заявили американські вчені з Медичної школи при Університеті Південної Каліфорнії, які проаналізували та опублікували результати тривалого, 13-річного дослідження.

Отже, під час вказаного дослідження лікарі спостерігали за 6600 громадянами США, які були представниками різних етнічних груп, що на момент старту проекту не мали серцевих хвороб. Ті з них, що скаржилися на депресію та приймали антидеприсанти, мали ризик фібриляції передсердь на 30% вище, ніж решта учасників дослідження. Вчені припускають, що підвищений рівень певних гормонів перешкоджає регулярному ритму серця, від чого у людини виникають серйозні проблеми зі здоров’ям.

Якщо отримані дані підтвердять й інші подібні дослідження, люди, які страждають на депресію, матимуть змогу попереджувати фібриляцію передсердь за допомогою медичних препаратів, що допоможе їм не допустити розвиток важких серцево-судинних хвороб.

Існує тісний взаємозв’язок між психічним здоров’ям людини та роботою її серця. Наприклад, ряд попередніх досліджень продемонстрував, що депресивні розлади провокують ішемічну хворобу серця. Тож лікарям рекомендується приділити підвищену увагу пацієнтам з ознаками депресії, вчасно їм допомогти та провести діагностику функціонування їхньої серцево-судинної системи.

Зазначимо, що фібриляція передсердь (миготіння передсердь, миготлива аритмія) зустрічається у 1-2 людини зі 100, найбільш поширеною вона є у осіб похилого віку. Через неї часто виникає ішемічний інсульт та інші важкі, смертельно небезпечні недуги. У той же час, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі близько 300 мільйонів людей страждає на депресію. Тож поєднання цих двох хвороб є вкрай небажаним, тому їх треба контролювати та вчасно лікувати. На цьому й наголошують американські вчені, проаналізувавши данні масштабного, довготривалого дослідження.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED