Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Яким чином впливає на здоров'я перехід на "літній" час?

Яким чином впливає на здоров'я перехід на "літній" час?В ніч з 24 на 25 березня 2018 року Україна в черговий раз перевела час на 1 годину вперед. Таким чином, ми почали жити за так званим «літнім» часом. Чи впливає це на здоров’я, на фізичний та психологічний стан людини?

Медики зазначають, що переведення часу як вперед, так і назад негативно позначається на стані деяких людей. Воно може спровокувати короткотерміновий збій: внутрішній біологічний час перестає синхронізуватися із зовнішнім часом. Через це людина може страждати на:
  • підвищену втомлюваність;
  • зниження працездатності;
  • перепади настрою;
  • дратівливість;
  • порушення сну.
Також переведення стрілок годинників провокує порушення надзвичайно важливого ритму життєдіяльності та сну. Впродовж перших п’яти діб після переведення часу значно збільшується статистика викликів швидкої медичної допомоги пацієнтів з серцевими недугами.

Отже, переведення часу може негативно вплинути на загострення наступних хвороб:
  • гіпертонія;
  • бронхіальна астма;
  • виразка шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • ендокринні хвороби;
  • ревматизм тощо.
Прямий взаємозв’язок між загостренням даних захворювань та переведенням часу не доведено, але стрес, який викликають зміни в біоритмах людини, часто є причиною появи небезпечних симптомів.

Переведення стрілок годинників має негативний вплив на психологічний стан людини. Загострення депресивних станів часто співпадає з даною подією. При цьому стан вразливості та підвищеної втомлюваності залишається впродовж 10-14 днів.

Досліджено, що в середньому людський організм повністю адаптується до нового часу за 2 тижні. Та поки цей період не пройшов, краще обмежити фізичні та моральні навантаження, намагатися більше відпочивати, не піддаватися стресам. У перші ж 3 доби треба спробувати дати собі більше поспати. Також у цей час важливе повноцінне харчування та дотримання правил здорового способу життя.

Вже давно в нашому суспільстві точаться суперечки, чи варто двічі на рік переводити стрілки годинників то вперед, то назад. І хоча лікарі вказують на однозначно негативні наслідки цього процесу для людського організму, ми продовжуємо «гратися» з часом, адже вважається, що це економічно доцільно: таким чином ми споживаємо менше електроенергії. Багато країн у світі, зокрема і в Європі, дотримуються практики переведення часу. І поки в Україні не змінили цього правила, слід вміти швидше адаптуватися до нових умов.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED