Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ТОП-5 обов'язкових щорічних обстежень для жінок

ТОП-5 обов'язкових щорічних обстежень для жінокЖіночий організм потребує постійного контролю за своєю роботою, адже шанс пропустити початок певних патологічних процесів завжди є. Тому лікарі рекомендують жінкам періодично проходити деякі важливі обстеження, щоб завжди тримати ситуацію під контролем.

До обов’язкових щорічних обстежень жіночого організму належать:
  1. Цитологічний мазок. Він допомагає вчасно виявляти рак яєчників, який може дуже довго протікати без жодних видимих симптомів. Цей аналіз дає змогу виявити розвиток онкологічних процесів на шийці матки та у піхві. Відвідувати гінеколога з плановим візитом рекомендовано раз на півроку, а здавати мазок на цитологію – раз на рік.
  2. Аналіз крові. Як не дивно, але цей простий та звичний з дитинства аналіз є доволі інформативним. Він ілюструє картинку загального стану жіночого організму, допомагає виявляти запальні процеси та вчасно почати їх лікування. Лікарі радять здавати загальний аналіз крові, біохімічний, на рівень цукру, на гормони та на рівень холестерину.
  3. УЗД молочних залоз чи мамограма. Свої груди треба періодично самостійно обстежувати на наявність підозрілих затвердінь, які можуть бути жировиками, фіброзними утвореннями чи пухлинами. Та часто виявити рак грудей неможливо лише за допомогою простої пальпації. Тоді на допомогу прийде УЗД молочних залоз для жінок до 40 років та мамограма – для жінок старше 40 років. Проходити такі обстеження слід мінімум раз на рік.
  4. ЕКГ. Часто симптоми серцево-судинних хвороб є неявними: людина почувається втомленою, виснаженою та списує це на швидкий темп життя. Насправді ж проблема може критися у серцевих патологіях. Електрокардіограму рекомендують робити щороку. За необхідності можна пройти процедуру УЗД серця.
  5. Обстеження шкірного покриву. Меланому (рак шкіри) можна повністю вилікувати, але за умови своєчасної діагностики. Тому бажано стежити за станом свої родимок та регулярно відвідувати дерматолога для профілактичного огляду.
Ваше здоров’я у ваших руках. Пам’ятайте, що набагато простіше попередити розвиток хвороби, ніж потім довго та часто безрезультатно її лікувати. Тож не нехтуйте щорічними плановими обстеженнями.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED