Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як відрізнити грип від ГРВІ? Головні симптоми грипу

Як відрізнити грип від ГРВІ? Головні симптоми грипуНаразі в Україні спостерігається епідемія грипу, тому доцільно знати його головні симптоми. Часто грип плутають з ГРВІ, через що втрачають дорогоцінний час та не починають необхідне лікування своєчасно. А це небезпечно, адже може призвести до появи важких ускладнень зі здоров’ям і навіть до смерті пацієнта. Тому так важливо вміти розрізняти грип та ГРВІ.

Головні ознаки грипу

Грип – це один з видів ГРВІ, викликаний вірусом грипу. Зазвичай він має важкий перебіг та є доволі небезпечним. Для нього характерне виникнення епідемій, які охоплюють значну частину населення. Крім того, якщо на звичайне ГРВІ ліки зазвичай не діють, то лабораторно підтверджений вірус грипу можна лікувати препаратами з доведеною ефективністю на основі діючих речовин озельтамвір та занамівір.

До головних симптомів грипу належать:
  • Гострий початок хвороби, тоді як при ГРВІ погано стає поступово.
  • Лихоманка. Грип різко провокує дуже високу температуру тіла до 39-40°С, яка тримається до 5-ти днів та погано піддається зниженню. При звичайному ГРВІ температура тримається не так довго і є не такою високою.
  • Загальна інтоксикація організму. Грип викликає сильний головний та м’язовий біль, запаморочення голови, сильне потовиділення, інколи – світлобоязнь. При ГРВІ таке трапляється рідко. Грип провокує повну втрату працездатності на декілька днів.
  • Незначна закладеність носу. Сильного нежитю при грипі не буває, це симптом ГРВІ.
  • Почервоніння очей. При грипі буває часто, при ГРВІ – майже ніколи.
  • Слабкість, дратівливість, безсоння, які можуть продовжуватися 2-3 тижні. ГРВІ не викликає подібних симптомів.
  • Болісний кашель. Він виникає на 2-гу добу після початку хвороби, провокує біль за грудиною. Такий вид кашлю є небезпечним та характерним саме для грипу.
Такі симптоми, як біль у горлі та чихання, рідко супроводжують грип, тоді як ГРВІ – майже завжди.

Отже, якщо ви помітили у себе чи у вашої дитини перелічені симптоми, не зволікайте зі зверненням до лікаря. Якщо у вас дійсно грип, ви потребуєте своєчасного правильного лікування та нагляду, щоб хвороба не вийшла з-під контролю та не потягла за собою важкі, а іноді й фатальні ускладнення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED