Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ТОП-7 продуктів, які забезпечать міцність кісток

ТОП-7 продуктів, які забезпечать міцність кістокСаме взимку виникає підвищена небезпека травмування через несприятливі погодні умови, а особливо через ожеледицю. Тому так важливо подбати про міцність кісток в холодну пору року. Для цього варто вживати продукти, багаті на кальцій, магній, фосфор, вітаміниD,С, групи В.

Отже, до продуктів, які зміцнюють кістки, належать:
  1. Йогурт. В цьому молочному продукті міститься кальцій та вітамін D, який допомагає нормально засвоюватися кальцію в організмі. Також йогурт – це джерело білка, він позитивно впливає на процес травлення. Його можна їсти як самостійну страву. Додавати до салатів, робити з нього десерти.
  2. Сир. Цей продукт – рекордсмен по вмісту кальцію, тож його рекомендується їсти щодня по 1-2 шматку. Наприклад, смачними є бутерброди з сиром, вони прекрасно смакують до вранішньої кави чи чаю.
  3. Лосось. У цій рибі є фосфор, омега-3 жирні кислоти та інші речовини, які покращують засвоєння кальцію організмом. Крім того, в лососі багато вітаміну D.
  4. Злаки. Найкращим злаком для кісток є коричневий рис. Та не тільки в ньому, а й в багатьох кашах є вітаміни групи В, кальцій, магній та фосфор.
  5. Соя. В ній є багато кальцію, а також естрогени, дефіцит яких часто призводить до остеопорозу у жінок середнього та літнього віку.
  6. Сардини. Майже всі морепродукти корисні для кісток, та сардини займають в їхньому переліку провідне місце. У них є вітамін D, надзвичайно важливий для засвоєння кальцію, а також власне кальцій, магній та фосфор.
  7. Шпинат. В ньому є кальцій, калій, фосфор, магній,вітаміни В та С, що дуже корисно для кісток.
Слід розуміти, що за один прийом їжі засвоюється не більше 500 мг кальцію, що дорівнює третині від його добової норми. Тому бажано їсти продукти, які містять кальцій, тричі на день.

А ось шкідливими для міцності кісток є кофеїн, солодощі, кислі продукти та соки і алкоголь. Їх вживання краще звести до мінімуму взимку.

Завдяки корегуванню свого денного раціону можна забезпечити себе необхідною кількістю кальцію та вітаміну D, які відіграють провідну роль у питанні міцності кісток. Приділіть трішечки уваги своєму харчуванню взимку, і ви убезпечите себе від травм.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED