Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бенгальські вогні: профілактика травм та перша допомога при опіках

Бенгальські вогні: профілактика травм та перша допомога при опікахБенгальські вогні – це один з  неодмінних атрибутів новорічного свята. Проте розваги з ними можуть бути не лише видовищними, а й небезпечними, оскільки завжди є ймовірність отримати опіки. Як цього не допустити, та що робити, якщо певну ділянку шкіри все ж було пошкоджено?

Бенгальські вогні – це суміш декількох матеріалів, а саме барію, алюмінію, магнію, крохмалю, декстрину та сталі. Вони беруть участь у процесі горіння та утворення іскор, через які й може виникнути опік.

Щоб попередити ризик опіку, варто тримати свічку з бенгальським вогнем виключно за металеву частину, на яку наноситься спеціальний захисний піротехнічний склад. Руку треба тримати під невеличким кутом до горизонтальної площини, тому що якщо поставити її вертикально, іскри можуть потрапляти на руку. Слід запалювати бенгальські вогні подалі від очей, щоб не допустити їх травмування.

Оскільки бенгальські вогні вогненебезпечні, користуватися ними можна виключно на вулиці, інакше ви ризикуєте влаштувати вдома пожежу. Слід пам’ятати, що до складу деяких їхніх видів входять агресивні окисники.

Якщо ж опік від бенгальського вогню все ж стався, треба вжити наступних заходів:
  1. Уражену ділянку шкіри охолодити під струменем холодної води чи за допомогою льоду або ж холодних предметів, обернутих чистою тканиною. Це допоможе попередити розповсюдження опіку.
  2. Ділянку з опіком слід обробити антисептиком, якщо він є під рукою. Якщо ні, краще звернутися за медичною допомогою до найближчого травмпункту.
  3. Після оброблення рани антисептиком треба накласти на неї стерильну пов’язку, щоб бактерії не потрапили до рани та не викликали різноманітні ускладнення. Це робити теж краще в травмпункті.
Загалом, як і будь-який опік, травмування бенгальським вогнем потребує якнайшвидшого звернення за медичною допомогою. Особливо це стосується випадків травмування очей, коли під загрозою може опинитися зір людини.

Особливо уважними у поводженні з бенгальськими вогнями треба бути, коли мова йде про дітей. Маленьким дітям заборонено брати їх в руки, а дітям більш старшого віку треба провести ретельний інструктаж перед їх використанням. Насолоджуватися видовищем бенгальських вогнів можна лише в присутності дорослих. Не дозвольте необережним діям зіпсувати собі свято!

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED