Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як вберегтися від переохолодження: практичні поради

Як вберегтися від переохолодження: практичні порадиЗима уже в розпалі, а з нею в Україну прийдуть і морози. Холодне повітря негативно впливає на кровообіг в організмі людини, через що найбільше страждають кінцівки, пальці рук та ніг, ніс, щоки, вуха. Переохолодження є небезпечним для організму, воно викликає зниження температури тіла до 35°С та навіть нижче. Якщо людина дуже сильно замерзає та не має можливості відігрітися, вона навіть може померти.

Як же запобігти переохолодженню взимку? Для цього слід дотримуватися наступних рекомендацій:
  1. Одягайтеся багатошарово. Краще надягти декілька легких кофтинок замість однієї теплої. Це допоможе попередити пітливість, яка є особливо небезпечною при морозі. До того ж, якщо стане спекотно, завжди можна зняти одну кофтину. Також одяг повинен бути вільного крою.
  2. Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не можна забувати одягати рукавички, шарф, за необхідності піднімати комірець куртки. Якщо є ймовірність, що рукавички намокнуть, треба взяти із собою на прогулянку додаткову пару.
  3. Не виходьте на мороз зголоднілими. Перед виходом на холод слід гарно поїсти, бажано, щоб їжа була висококалорійною. Це допоможе уникнути переохолодження.
  4. Заходьте кожні півгодини до теплого приміщення, якщо вам треба провести на вулиці взимку увесь день.
  5. Візьміть із собою термос з гарячою кавою, чаєм чи супом на прогулянку.
  6. Рухайте кінцівками та пальцями, щоб посилити там кровообіг.
  7. Уникайте перевтомлення. Втомлена людина швидше переохолоджується.
  8. Не вживайте алкоголь перед виходом на мороз, адже він розширює судини на поверхні тіла, що призводить до більш швидких втрат тепла організмом. Це заважає судинам оберігати внутрішні органи від втрати тепла.
Головне – це зберігати здоровий глузд, відправляючись на вулицю взимку, коли холодно. Вдягатися слід відповідно до погодних умов, треба адекватно оцінювати можливу тривалість свого перебування на морозі та вжити всіх заходів, щоб запобігти переохолодженню.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED