Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Симптоми кору: що може вказати на дану хворобу?

Симптоми кору: що може вказати на дану хворобу?Кір – це інфекційна хвороба, яка може давати серйозні ускладнення. Оскільки зараз у різних регіонах України відзначаються періодичні спалахи кору, слід знати про головні симптоми захворювання, щоб мати змогу вчасно звернутися до лікаря.

Ознаки кору

СимптомиСимптоми кору: що може вказати на дану хворобу? кору залежать від періоду захворювання. Катаральний період, для якого характерні прояви загальної інтоксикації організму, триває від 3 до 5 днів. До його проявів належать:
  1. Підвищення температури тіла.
  2. Погіршення сну, дратівливість, примхливість – ознаки психомоторного збудження.
  3. Риніт, біль у горлі, набряк дихальних шляхів.
  4. Кашель «гавкаючого» характеру.
  5. Кон’юнктивіт, розвиток реакції подразнення на світло (так звана світлобоязнь).
  6. Набряк обличчя через запальні процеси в шийних лімфатичних вузлах.
  7. Біль у животі, погіршення апетиту, діарея, нудота, блювання.
Можливі й інші прояви інтоксикації організму.

На зміну катаральному приходить період появи характерних висипань на шкірі. Саме це і вважається головною ознакою кору, за якою зазвичай ставлять діагноз. Висипання з’являються на 3-5 день після початку хвороби, найбільше їх на обличчі, шиї, верхній частині тулуба. Поступово вони покривають усе тіло включно з кінцівками, розповсюджуються згори донизу (тобто від голови до ніг).

Висипання при кору – це рожеві випуклі вузлики неправильної форми. Ці прищики можуть зливатися між собою, збільшуватися у розмірах. Період висипань ще супроводжується високою температурою тіла, посиленням симптомів кашлю, нежитю. Зазвичай цей період триває 4-5 днів, після чого висипання стають більш блідим, скорочується їхня чисельність та розміри. Поступово колір висипань стає світло-коричневим. Стан хворого значно покращується. Шкіра при цьому починає лущитися у місцях висипань, температура поступово знижується. Через 7-10 днів після зникнення висипань людина стає здоровою, за умови відсутності ускладнень.

Симптоми кору: що може вказати на дану хворобу?Ускладнення від кору можуть бути вкрай важкими, аж до запалення мозку чи мозкової оболонки, гепатиту, пневмонії. Найкращим захистом від хвороби є своєчасна вакцинація. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень імунізація від кору проводиться двічі: в 1 та 6 років. Щоб захистити своїх дітей від кору та ускладнень, які може спричинити ця хвороба, слід своєчасно проводити вакцинацію.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED