Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сухий та вологий кашель: в чому різниця?

Сухий та вологий кашель: в чому різниця?З настанням осені підвищився ризик розвитку різноманітних вірусних та бактеріальних інфекцій, одним з головних симптомів яких є кашель. Всі знають, що він буває сухим та вологим, або мокрим. У чому ж різниця?

Кашель – це не хвороба, а рефлекс, який виникає через подразнення слизової оболонки органів дихання. Чутливі рецептори викликають поштовх та викидання повітря з легенів при різкому скороченні дихальних м’язів. Це механізм захисту повітряних шляхів від чужорідних тіл, слизу. Механізми та причини виникнення сухого й вологого кашлю є різними.

Сухий кашель не супроводжується виділенням мокроти. Він є досить неприємним та болісним, його напади буквально мучать людину. Лікарі називають такий кашель непродуктивним, після його нападу людина не відчуває полегшення, мокрота не відходить. До головних причин сухого кашлю належать такі хвороби: ларингіт, трахеїт, бронхіт, бронхіальна астма, синусит, плеврит, кашлюк. Також до сухого кашлю може призводити такий вкрай небезпечний для життя стан, як аневризма аорти. Сухий кашель викликає алергія на певні подразники, куріння, сухе повітря та багато інших зовнішніх та внутрішніх факторів.

Вологий кашель супроводжується виділенням мокроти, його ще називають продуктивним. Слиз та мокрота під час нападу такого кашлю виходить назовні через ротову порожнину. По суті, це природний механізм самоочищення організму. Трапляється, що кількість слизу є невеликою, а кашель виникає регулярно, найчастіше зранку, тоді запалення не є основною причиною даного явища. Можливо, людина просто спить у задушливій кімнаті із сухим повітрям. Проте якщо мокроти багато, а напади трапляються у будь-який час доби, можна говорити про наявність певної хвороби. До вологого кашлю призводять такі недуги: трахеїт, бронхіт, пневмонія, туберкульоз легенів, алергічний риніт, бронхіальна астма, аденовірус тощо. Дуже часто вологий кашель виникає через банальний нежить, коли слиз стікає задньою стінкою горла та подразнює його.

Слід розуміти одну важливу річ: неважливо, який у людини кашель, сухий чи вологий, немає поняття лікування кашлю, є поняття усунення причини, яка його викликали, тобто певної хвороби. Тому не варто займатися самолікуванням, треба звернутися за консультацією до лікаря, який встановить діагноз та призначить необхідну терапію. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED