Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке ефект плацебо? Як його використовують в медицині?

Що таке ефект плацебо? Як його використовують в медицині?В медицині існує таке поняття, як ефект плацебо. Що ж воно значить, у яких сферах застосовується? Що людям треба знати про плацебо?

Плацебо – це речовина, яка не має якихось однозначних лікувальних властивостей, проте застосовується у якості ліків, ґрунтуючись на вірі пацієнта у їх ефективність. Фізичної шкоди людині плацебо не приносить, хоча й користь також є суто психологічна та необов’язкова. Капсулу чи таблетку з плацебо ще називають пустушкою, у якості неї часто використовують лактозу.

Про ефект плацебо ­говорять у разі покращення здоров’я хворого завдяки його вірі у дієвість впливу певних ліків, які насправді діють на організм абсолютно нейтрально. Крім ліків ефект плацебо може досягатися шляхом здійснення певних вправ чи процедур. Ефект плацебо ґрунтується на навіюванні, у результаті якого мозок хворого починає виробляти відповідні очікуваній дії препарату речовини, наприклад, ендорфіни.

Для чого взагалі застосовують плацебо в медицині, по суті обманюючи пацієнта?  Причин цьому може бути декілька. Іноді лікар може свідомо приписати “пустушку” людині, яка схильна до вишукування у себе неіснуючих хвороб та симптомів.

Велике значення плацебо має у здійсненні клінічних досліджень нових препаратів. Перевірена практикою схема працює так: одна група учасників дослідження отримує препарат, який треба вивчити перед надходженням його на ринок, інша – плацебо. Ефект дії ліків повинен істотно перевищувати ефективність плацебо, тільки тоді вони можуть вважатися дієвими. При цьому учасники дослідження не знають, вони приймають ліки чи плацебо, інакше бажаної достовірності не буде досягнуто. Хто буде приймати новий препарат, а хто плацебо, визначається у довільному порядку. Найчастіше зараз учасників дослідження по групах ділить комп’ютер.

Людина за своєю природою схильна до навіювань. Тому багато сучасних ліків роблять крупними, яскравими, тоді вони краще діють на хворого, адже він уже підсвідомо налаштований на позитивний результат. Також більш ефективними виявляються препарати, які широко рекламуються, є впізнаваними. Це теж дія ефекту плацебо.

Плацебо може дещо полегшити стан людини, але не може замінити справжніх ліків у разі їх необхідності. Тому застосовувати плацебо у якості ліків не є доцільним.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED