Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ознаки та причини осінньої депресії

Ознаки та причини осінньої депресіїВсесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає депресію як хворобу і стверджує, що на осінню депресію страждає кожен п’ятий мешканець нашої планети. Чому ж з приходом осені стає так млосно на душі, чи можна цьому зарадити?

Причини осінньої депресії

Головна причина осінньої депресії – брак у головному мозку серотоніну. Нестача виникає через його недостатнє вироблення, а також через надмірну активність білка-переносника серотоніну, що досягає свого максимуму саме у похмурі дні.

Ключову роль в осінньо-зимових депресіях відіграє спадкова схильність до розвитку подібних психологічних станів. Людина з моменту зачаття може мати певні гени, які відповідають за підвищену схильність до афективних розладів. А такі фактори, як важка життєва ситуація, стрес, перевтома провокують старт депресії.  

Симптоми депресії

Восени у людей часто буває поганий настрій. Це пов’язано із закінченням сезону відпусток, похолоданням, скороченням світового дня, часто похмурою та дощовою погодою, безліччю обов’язків, пов’язаних з роботою, школою тощо. Проте не кожен поганий настрій – ознака депресії. До головних проявів осінньої депресії належать:
  • сонливість, постійне бажання спати, навіть якщо вдалося гарно відпочити вночі;
  • поганий апетит чи, навпаки, незрозумілі напади голоду;
  • зниження концентрації уваги, через що буває важко працювати чи вчитися;
  • апатія, байдужість до всього, що відбувається навколо;
  • безсоння;
  • постійне відчуття тривоги;
  • метушливість;
  • нездатність довести справу до логічного завершення.
Якщо депресія протікає важко, до перелічених симптомів додаються наступні:
  • почуття меншовартості;
  • комплекс постійної вини;
  • суїцидальні стани.
Депресія може тривати декілька місяців, і якщо людині не допомогти, все може закінчитися трагічно. На жаль, у нашому суспільстві досі побутує думка, що депресія – це не хвороба, а її симптоми з’являються тоді, коли людині просто немає чим себе зайняти. Насправді даний розлад частіше розвивається саме у перенавантажених людей, що постійно знаходяться у стані стресу.

Якщо осіння депресія дає про себе знати, слід намагатися більше відпочивати, робити своє дозвілля різноманітним, уникати стресів. Часто без медичної допомоги з хворобою не впоратися, тоді може знадобитися допомога психотерапевта. Важливими є як психологічні консультації, так і прийом певних антидепресантів. Та самолікуванням займатися не можна, щоб не нашкодити своєму здоров’ю ще більше. А головне – визнати існування проблеми та вжити всіх заходів до її вирішення.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED