Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Смартфони негативно впливають на здоров’я шиї та хребта людини

Смартфони негативно впливають на здоров’я шиї та хребта людиниЩоденне користування смартфонами негативно впливає на здоров’я шиї та хребта людини, на формування її постави. Про це стверджують вчені з США й Нової Зеландії, які провели відповідні дослідження з цього питання.

Справа в тому, що для використання смартфону люди зазвичай нахиляють голову вперед, займаючи неприродне положення тіла. Це створює додаткове навантаження на хребет, затискає судини, що йдуть до голови. Результат – поява міжхребцевих гриж, швидка втомлюваність людини, головний та спинний біль.

Стів Огуст, фізіотерапевт з Нової Зеландії, називає позицію тіла, схиленого над смартфоном, iГорб (iHunch), а професор Гарварду Емі Кадді назвала її iПоза (iPose). У середньому голова дорослої людини важить від 4,5 до 5,5 кг. Щоб було зручніше дивитися на екран телефону, необхідно нахилити шию десь на 60°. Через це ми самі штучно збільшуємо вагу, яку повинна утримувати наша шия. Вона досягає близько 30 кг замість 4-5 кг! Це колосальне перенавантаження, яке наша шия та хребет відчувають все частіше.

Стів Огуст стверджує, що раніше горб на спині в районі шиї виникав лише у літніх людей, зараз же він буває навіть у підлітків.

То що ж робити? Зовсім перестати користуватися смартфоном? Всі розуміють, що в сучасному світі це нереально. Але треба пам’ятати про існуючу проблему та слідкувати за положеннями свого тіла впродовж доби. До профілактичних заходів, які цілком реально реалізувати на практиці, належать:
  1. Слід старатися піднімати телефон до рівня очей, а не нахиляти до нього голову.
  2. Для спілкування телефоном використовуйте гарнітуру (навушники), це допоможе тримати голову прямо, а не нахиляти її в один, чи в інший бік, тримаючи слухавку.
  3. Виконуйте нескладні вправи на розминку м’язів спини та шиї: робіть нахили голови і тулуба вперед і в сторони, слідкуйте за тим, щоб тримати спину прямо.
Сучасні технології можуть значно полегшити життя, але, в той же час, досить часто несуть небезпеку для здоров’я. Ними слід навчитися правильно користуватися, інакше проблем не уникнути.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED