Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Взаємозв’язок між офісною роботою та ожирінням: 5 факторів ризику

Взаємозв’язок між офісною роботою та ожирінням: 5 факторів ризикуВсесвітня організація охорони здоров’я визначає ожиріння як хворобу, а також як негативний фактор розвитку серцево-судинних, онкологічних та інших неінфекційних захворювань. Тож зайва вага – це те, з чим варто боротися. Часто буває так, що через сидячу роботу в офісі людина починає набирати зайві кілограми. Чому ж так відбувається?

Фактори ризику, які призводять до ожиріння через сидячу роботу, наступні:
  1. Перекуси. Офіс – це місце, де постійно існує спокуса перекусити, при цьому працівники часто їдять без будь-якого відчуття голоду. Мова йде про безкінечні тістечка чи печиво до чаю й кави, пиріжки й булочки у час між основними прийомами їжі. Їсти хочеться, коли робота надто нудна, або ж, навпаки, дуже інтенсивна, викликає стрес. Але треба пам’ятати, що перекуси призводять до появи зайвих кілограмів.
  2. Зловживання піцою, напівфабрикатами та фастфудом. Часто робота є настільки інтенсивною, а завдань так багато, що виокремити цілу годину на повноцінний обід немає жодної змоги. Тоді на допомогу приходять сервіси, які доставляють їжу. На жаль, найчастіше це піца, бюргери чи інший фастфуд, часте вживання якого неодмінно призведе до появи зайвих сантиметрів на талії й стегнах. Зараз майже в кожному офісі є кухонний куточок, де можна підігріти їжу. Тож за наявності інтенсивного робочого графіку краще брати їжу з дому, або все ж таки виділити час та повноцінно пообідати у їдальні чи кафе.
  3. Нестабільне опалення. У період міжсезоння багато фірм ще не вмикає опалення, проте і у вересні, і в жовтні бувають доволі прохолодні дні. Тоді низька температура в приміщенні провокує відчуття голоду. Про це слід знати та тепло вдягатися на роботу у прохолодні дні, поки не буде вирішено питання з опаленням.
  4. Недостатня рухливість. Сидяча робота провокує набір зайвої ваги через елементарний брак руху. Тому слід користуватися будь-яким зручним моментом, щоб зробити перерву, вийти на вулицю, піднятися по сходах, просто розім’яти м’язи. Оптимально, якщо є можливість відвідувати спортивний зал. Якщо ж через брак часу чи грошей це неможливо, допоможуть прогулянки на свіжому повітрі, ранкова зарядка.
  5. Стрес. Часто робота пов’язана зі стресовими ситуаціями, через які посилюється вироблення в організмі гормону кортизолу, що уповільнює обмін речовин. Результат – поява зайвих кілограмів. До того ж, від нервування деяким людям хочеться їсти.
На сьогодні дуже велика частка роботи, яку пропонують на ринку праці, передбачає перебування людини в офісі впродовж усього робочого дня. Щоб сидячий спосіб життя не спричинив ожиріння, варто правильно харчуватися та не забувати про важливість для здоров’я руху.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED