Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому яблука корисні для здоров’я? Що треба знати про цей фрукт?

Чому яблука корисні для здоров’я? Що треба знати про цей фрукт?Сьогодні, 19 серпня, православні християни відзначають свято Преображення Господня, яке співпадає зі слов’янським святом урожаю Яблучним Спасом. У народі кажуть «Спас – тримай рукавички про запас», що означає, що літо вже закінчується, пора збирати врожай та готуватися то зими. І дійсно, після Спасу серпневі ночі стають дедалі прохолоднішими. Символом Яблучного Спасу є яблука, які православні в цей день йдуть святити до церкви. Саме сьогодні слід згадати про корисні властивості цього поширеного та популярного в Україні фрукта.

Чому яблука корисні для здоров’я?

Їсти яблука корисно з таких причин:
  1. Ці плоди корисні для роботи серця. Регулярне вживання яблук зміцнює стінки судин, зменшує їх ламкість, знижує ризик розвитку тромбозу, утворення холестеринових бляшок. Усього 2 яблука на день не дадуть холестерину відкластися на стінках артерій.
  2. Яблука корисні для кишечника та травної системи. У даних фруктах є пектини, целюлоза та клітчата, всі ці компоненти допомагають усунути з кишечника токсичні речовини. Крім того, яблука нормалізують травлення.
  3. Дані фрукти покращують стан зубів. У м’якоті яблук є пектини, що мають бактерицидні властивості. Корисно їсти яблука натщесерце, це допоможе очистити зубну емаль та промасажує ясна, покращивши їх кровообіг. Проте людям зі слабкими яснами, схильними до кровоточивості, краще не кусати яблука, а нарізати їх шматочками, щоб не травмувати ротову порожнину.
  4. Яблука – прекрасний дієтичний продукт. Яблучна дієта – одна з найбільш популярних у світі. До складу фруктів входить клітковина, яка регулює процес травлення та сприяє втраті зайвих кілограмів. Ці фрукти не містять жирів. Але не треба захоплюватися і їсти виключно їх, раціон повинен бути різноманітним та збалансованим.
  5. Ці плоди природи – джерело багатьох вітамінів та мікроелементів. Лише одне з’їдене яблуко дає заряд енергії, оскільки в ньому є безліч вітамінів: А, В1, В2, С, Е, РР. Також ці фрукти містять такі корисні мікроелементи, як кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, йод, кремній, мідь, марганець тощо. Завдяки цьому яблука покращують імунітет та захищають від ГРВІ й інших хвороб.
  6. Яблука стабілізують стан крові, роботу нервової системи, мозку, підтримують функціонування щитоподібної залози, покращують міцність зубів та кісток.
Проте слід пам’ятати, що яблук є багато сортів. Південні сорти мають високий вміст цукру, а кислі не можна вживати при виразці шлунку, гастриті. Якщо ж переїсти цих фруктів, може бути діарея.

Яблука – це природне джерело вітамінів, вони ростуть у наших географічних широтах і є доступними. Тож не варто нехтувати можливістю насолодитися смаком цих корисних фруктів.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED