Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Скажіть «стоп» солодким газованим напоям: чому вони шкідливі для здоров’я?

Скажіть «стоп» солодким газованим напоям: чому вони шкідливі для здоров’я?Багато людей просто не уявляють свого життя без вживання солодких газованих напоїв: вони смачні, мають приємний запах, до них швидко звикаєш. Проте лікарі стверджують, що систематичне вживання таких напоїв тягне за собою різні, іноді дуже серйозні проблеми зі здоров’ям.

Отже, зловживання газованими напоями призводить до:
  1. Хвороб серця. До складу солодких газованих напоїв входить кофеїн, який створює підвищене навантаження на серцево-судинну систему людини. Результат – хронічно високий артеріальний тиск та всі похідні захворювання серця й судин.
  2. Проблем зі шкірою. Солодка газована вода – це не лише кофеїн, але й величезна кількість цукру та консервантів, що зневоднюють шкіру, усіляко їй шкодять. Тож зловживання такими напоями призводить до різних дерматологічних проблем: висипань, лущення шкіри, її почервоніння. Також до їх складу входять штучні речовини, які підвищують ризик розвитку раку.
  3. Остеопорозу. Виявлено прямий взаємозв’язок між вживанням солодких газованих напоїв та розвитком такої хвороби, як остеопороз. Відповідні дослідження були проведені американським Дослідницьким центром травлення людини, вони продемонстрували, що щільність кісток у осіб, які щоденно вживали солодкі газовані напої, суттєво нижча, ніж у тих, хто любить чаї чи соки.
  4. Карієсу. Проблеми із зубами любителям солодких газованих напоїв гарантовані: в них містяться кислоти, які пом’якшують зубну емаль. Результат – карієс та інші супутні неприємності.
  5. Ожиріння. Як уже зазначалося вище, в солодких газованих напоях дуже багато цукру, що й призводить до ожиріння. Стандартна склянка солодкого газованого лимонаду прирівнюється за своєю калорійністю до тістечка із кремом.
Останнім часом багато говорять про культуру харчування, розроблення здорового, збалансованого раціону, прийнятні способи приготування їжі. Проте про способи вживання рідини теж треба згадувати, адже солодкі газовані напої приносять організму саму лише шкоду і не мають жодної користі. Тож перед тим, як їх пити чи давати своїй дитині, треба багато разів подумати, чи доцільно це робити.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED