Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Корисні властивості річкової риби

Корисні властивості річкової рибиСьогодні, 9 липня, відзначається День риболовлі, який спонукає нас замислитися над тим, наскільки корисною може бути риба для людського організму. Переважна більшість території нашої держави знаходиться далеко від моря, а от річок та водоймищ у нас багато. Тож розглянемо корисні властивості продукту, який маємо змогу споживати свіжим, – річкової, або прісноводної риби.

Переваги вживання річкової риби

Прісноводну рибу любить багато людей, до її переваг належать наступні:
  1. Річкова риба швидко та легко засвоюється організмом.
  2. Це дієтичний продукт, якщо приготувати його у відварному чи запеченому вигляді.
  3. Одна з головних цінностей річкової риби – білок з унікальним співвідношенням амінокислот.
  4. До складу річкової риби входять такі мінерали, як кальцій та фосфор. Також там багато жиророзчинних вітамінів (А, D, Е). Вони підвищують опірність організму до інфекцій, попереджають онкологічні хвороби, укріпляють кістки. Регулярне вживання річкової риби захищає від остеопорозу, зміцнює зуби.
  5. Страви, приготовані з прісноводної риби, наприклад, юшка чи заливне, стимулюють травлення, є корисними при гастриті зі зниженою кислотністю шлунку.
Проте іноді річкову риби слід вживати з обережністю. Ось основні застереження стосовно неї:
  1. Прісноводна риба доволі часто викликає алергію.
  2. Річкова риба швидко псується, тому її слід готувати максимум впродовж доби після вилову чи придбання, інакше можна отруїтися.
  3. Прісноводна риба може бути джерелом глистів, тож слід підвищену увагу приділити правильності її зберігання та приготування.
  4. Солона та в’ялена річкова риба протипоказана гіпертонікам та людям із хворобами нирок.
  5. Прісноводна риба в основному має багато дрібних кісточок, тож їсти її треба обережно, щоб не подавитися та не подряпати слизову в роті та горлі. Кіска, яку людина ковтнула, може призвести навіть до пошкодження кишечника.
Скептики стверджують, що користь річкової риби порівняно з морською є мінімальною. Проте це не зовсім так: в ній справді немає йоду та інших речовин, що є в морепродуктах, проте прісноводу рибу можна готувати свіжою, а не замороженою, а це її величезна перевага. Якщо вона буде виловлена у чистій річці чи озері, правильно почищена та приготована, цей продукт буде не лише смачним, а й дуже корисним.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED