Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що робити, якщо вжалила бджола? Перша допомога

Що робити, якщо вжалила бджола? Перша допомогаВлітку особливо гостро постає тема укусів комах, таких як бджоли, оси, джмелі. По-перше, це досить боляче, по-друге, може бути небезпечним для здоров’я і навіть життя людини, залежно від місця укусу та наявності алергічної реакції (почервоніння, набряк тощо). Тож усім без винятку треба знати про першу допомогу, яка надається після укусу комах, що мають жала.

Перша допомого при укусі бджоли

Бджоли мають гостре жало, вони використовують його для нападу на ворога, за якого цілком ймовірно можуть прийняти людину. Жало порожнисте всередині: коли бджола втикає його у людську шкіру, вона одночасно вприскує через нього отруту. Біль та запалення виникають саме через неї. Саме отрута є небезпечною для людини, адже вона може спровокувати тяжку алергічну реакцію. Крім того, після укусу жало лишається в ранці, воно має здатність самостійно заглиблюватися в неї та продовжувати вводити отруту, тому його обов’язково слід видалити, і як можна швидше.

Бджолина отрута – це суміш білків, на яку деякі люди реагують гострою алергічної реакцією аж до набряку Квінке та анафілактичного шоку. Через неї може виникнути кропив’янка, головний біль, біль у попереку, суглобах, прискорене серцебиття, набряк обличчя, підвищення температури тіла, нудота, блювання, судоми, утруднення дихання, втрата свідомості.

Тож, одразу після укусу бджоли слід виконати наступні дії:
  1. Виявити у місці укусу жало, обережно його видалити (найкраще – за допомогою пінцету).
  2. Промити місце укусу під холодною проточною водою.
  3. Прикласти до місця укусу серветку з марлі чи ватний тампон, змочений у розчині перекису водню.
  4. Прикласти до ранки холод, який зменшить біль та набряк.
  5. Давати людині пити багато рідини, яка допоможе вивести отруту з організму через сечу.
  6. Дати постраждалому антигистамінний (протиалергійний) препарат (особливо тим, у кого вже була алергічна реакція на укуси комах).
Якщо у людини розвивається явно виражена алергічна реакція, слід якомога швидше викликати швидку допомогу. Також до лікаря необхідно звернутися, якщо постраждалого вжалило більше 10 бджіл одночасно.

Влітку треба бути надзвичайно обачними з комахами. Адже у однієї людини їхній укус не викличе нічого, крім миттєвого болю, а в іншої може створити реальну загрозу життю. Тож обачність і знання правил першої допомоги у випадку укусу бджоли точно нікому не завадить.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED