Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Черешня: корисні властивості для здоров’я та можливі протипоказання

Черешня: корисні властивості для здоров’я та можливі протипоказанняЧерешня – це одна з найбільш улюблених літніх ягід у багатьох людей, вона знаменує собою початок цієї прекрасної та довгожданої пори року. Саме на початку червня можна досхочу поласувати черешнею. На сьогодні відомо більше 1000 сортів черешні. Вона буває червоного, темно-вишневого, рожевого та жовтого кольорів. Лікарі вказують на корисні властивості черешні, про які слід знати перед її вживанням.

Черешня – джерело вітамінів та корисних речовин

В черешні міститься багато таких корисних речовин, як кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, проте їх значно більше у темних сортах даної ягоди. Темна черешня також сприяє зміцненню стінок капілярів, не даючи проявлятися атеросклерозу, допомагаючи при гіпертонії, анемії. Крім того, вживання черешні попереджує утворення бляшок та тромбів. Цю ягоду рекомендовано їсти при ревматизмі, подагрі, артриті.

Також усім відомо, що черешня має легкий послаблюючий ефект, тож її слід вживати, якщо існує проблема закрепів. Речовини, що містяться у цій ягоді, корисні для роботи серця, печінки, нирок. Сік із черешні чи вишні корисний під час застуди.

Влітку, в сезон рекомендовано вживати черешню в сирому вигляді, оскільки корисні речовини руйнуються під час термічної обробки. Але не тільки ягоди черешні сприяють покращенню нашого здоров’я: відвар її плодоніжок регулює серцеву діяльність, він є дієвим заспокійливим засобом, допомагає під час неврозів, знімає дратівливість.

Окрема тема – вживання черешні дітьми. Вони її зазвичай люблять, бо ж ягода солодка і яскрава. Крім того, вона для малюків дуже корисна: містить каротин, вітаміни В, С, що допомагають формуватися кісткам та зубам дітей, їхній нервовій системі. А кремнієва кислота, що міститься в черешні, позитивно впливає на розумові здібності дитини.

В косметології використовують маски для шкіри з перетертих ягід черешні, змішаних зі сметаною. Такі процедури освіжають та пом’якшують шкіру.

Застереження щодо вживання черешні

Навіть при всій свої користі для здоров’я, черешню можна їсти не всім. Наприклад, не рекомендується її вживати хворим на гастрит із підвищеною кислотністю шлунку, на цукровий діабет та на погану прохідність кишківника.

Також слід пам’ятати, що черешню не варто їсти одразу після прийому їжі, це може спричинити погане травлення та метеоризми.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED