Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому виникає гикавка? Як з нею боротися?

Чому виникає гикавка? Як з нею боротися?Гикавка періодично виникає у кожної людини, і питання, чому це стається, цікавить багатьох. Чи є якісь медичні причини даного явища, як з ним боротися? Адже напад гикавки може статися у незручний момент, до того ж, вона досить сильно виснажує людину.

Причини гикавки

Гикавка – це не хвороба, її причини можуть бути досить різними. Під час нападу гикавки діафрагма починає уривчасто рухатися, і до гортані різко надходить повітряний потік. Коли він доходить до голосових зв’язок, з’являється характерний для гикавки звук, добре відомий абсолютно кожній людині.

Гикавка може виникнути через вживання газованих напоїв, переїдання, надмірне вживання алкоголю. Також до цього явища іноді призводить емоційне напруження, погане самопочуття, сильний сміх, переохолодження тощо.

Проте не завжди гикавка – це абсолютно безневинне явище. Вона може стати ознакою певних проблем із серцем, діабету, захворювань центральної нервової системи, ларингіту. У такому разі напади будуть тривати довго, трапляється, що й не одну добу. Людину це надзвичайно виснажує, і вона точно буде змушена звернутися до лікаря за допомогою. Якщо ж напад триває звичних декілька хвилин, приводів для хвилювання немає.

Способи боротьби із нападом гикавки

Гикавка не є шкідливою для організму, проте приносить значний дискомфорт людині та оточуючим. Тому під час нападу гикавки доцільно використати один із методів, які допоможуть швидше його припинити. До них належать наступні способи:
  1. Затримка дихання. Це найбільш популярний та доступний метод. Після того, як людина затримує дихання на певний час, діафрагма знову починає нормально функціонувати, спазм припиняється, і гикавка теж.
  2. Склянка води. Слід випити склянку воду дрібними швидкими ковтками. Якщо пити саме таким чином, носове дихання на певний час затримається, і діафрагма заспокоїться.
  3. Чай із ромашки. Спазм діафрагми дозволяє зняти міцний чай із ромашки.
Гикавка – це неприємно, але у більшості випадків абсолютно безпечно. Варто просто перетерпіти та допомогти собі перевіреними народними методами. Проте якщо напади гикавки трапляються дуже часто і можуть тривати годинами, необхідно не зволікаючи звернутися за консультацією до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED