Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Корисні та шкідливі для здоров’я властивості полуниці

Корисні та шкідливі для здоров’я властивості полуниціПолуниця – королева літніх ягід, наприкінці весни починається її сезон. Мало хто буде заперечувати, наскільки полуниця смачна, та, крім того, вона ще й корисна. Цю ягоду застосовують в лікувальних та косметологічних цілях. Проте перед вживанням полуниці слід знати і про її можливу шкоду для здоров’я для деяких категорій осіб.

Корисні властивості полуниці

Полуниця у своєму складі має багато корисних речовин, необхідних для здоров’я. Дієтологи вважають її одним із головних природних джерел мінералів. Крім того, в полуниці є залізо, калій, кальцій, магній, фосфор, натрій, цинк, мідь, кремній. Також вона багата вітамінами А, В, С. Це відомі антиоксиданти, які позитивно впливають на шкіру, роблять її пружною та еластичною.

Усім жінкам треба знати, що полуниця багата на фолієву кислоту, що корисно під час планування дитини та у перший триместр вагітності. Також фолієва кислота позитивно впливає на роботу усієї репродуктивної системи жінки.

Полуниця має певну користь і під час боротьби із целюлітом, оскільки її дрібні кісточки стимулюють кровообіг у проблемних зонах, є таким собі природним пілінгом.
Завдяки своїй низькій калорійності саме полуниця стає популярною під час дієт та розвантажувальних днів. Вона діє як м’який послаблюючий засіб, тому сприяє очищенню кишківника від шкідливих речовин та детоксикації організму.

Полуниця покращує зір, зміцнює пам’ять, стимулює роботу мозку, прискорює обмінні процеси в організмі. Завдяки саліциловій кислоті, що міститься у цій ягоді, вона має протизапальні властивості.

Можлива шкода від вживання полуниці

У полуниці міститься багато фруктових кислот, тому вона буде шкідливою для людей, у яких є проблеми із роботою шлунково-кишкового тракту. Не рекомендовано вживати полуницю і при наявності у людини гіпертонії, оскільки препарати від цієї хвороби разом із полуницею можуть створювати підвищене навантаження на нирки.

Крім того, слід пам’ятати, що полуниця – досить сильний алерген, тому з нею варто бути обережними. Маленьким діткам слід вводити дану ягоду до раціону поступово, уважно слідкуючи за реакцією їхнього організму. Полуничні маски для обличчя краще спочатку тестувати на невеличкій ділянці шкіри, у місцях, які можна за потреби сховати під одягом.

Полуниця – це дуже смачна і корисна сезонна ягода. Проте з її вживанням треба бути обережним, враховуючи індивідуальні особливості свого організму.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED