Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке «паліативна допомога» і в чому полягає її суть?

Юридичне бюро Олени БабичПаліативна допомога – це підхід, який дозволяє покращити якість життя пацієнтів із невиліковними захворюваннями та членів їхніх родин шляхом запобігання та полегшення страждань невиліковно хворої людини. 

У відповідності до статті 35-4 Основ законодавства України про охорону здоров'я на останніх стадіях перебігу невиліковних захворювань пацієнтам надається паліативна допомога, яка включає комплекс заходів, спрямованих на полегшення фізичних та емоційних страждань пацієнтів, а також надання психосоціальної і моральної підтримки членам їх сімей.
 
Головною метою паліативної допомоги є підтримка якості життя у його фінальній стадії, максимальне полегшення фізичних та моральних страждань пацієнта та його близьких, а також збереження людської гідності пацієнта наприкінці земного життя.
Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.01.2013 року  № 41 «Про організацію паліативної допомоги в Україні» затверджено Порядок надання паліативної допомоги та Перелік медичних показань для надання паліативної допомоги.
 
Основними складовими паліативної допомоги є попередження та лікування хронічного больового синдрому; симптоматична терапія, догляд, психологічна і духовна підтримка пацієнта та його родини.
 
Паліативна допомога надається безоплатно за направленням закладу охорони здоров'я, в якому пацієнтові надавалася вторинна (спеціалізована) чи третинна (високоспеціалізована) медична допомога, з яким укладено договір про медичне обслуговування населення.
 
Загальна паліативна допомога надається паліативному пацієнту від моменту встановлення діагнозу невиліковного прогресуючого захворювання медичними працівниками відповідно до їх спеціалізації.
 
Паліативне лікування включає надання адекватного ефективного знеболення, медикаментозної терапії, медико-психологічної реабілітації, хірургічних та інших методів лікування, догляду.
 
Загальна паліативна допомога надається вдома та в закладах охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу.
 
Спеціалізована паліативна допомога надається мультидисциплінарною командою, до складу якої входять медичні працівники, які отримали спеціальну підготовку з надання паліативної допомоги, психологи, соціальні працівники, спеціалісти з надання духовної підтримки та інші фахівці за потребою, а також волонтери, найближчі родичі або законні представники пацієнта.
 
Спеціалізована паліативна допомога надається вдома та в закладах охорони здоров'я вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги.

 
На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олени Бабич

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED