Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У тілі людини є 5 непотрібних органів – висновки лікарів

У тілі людини є 5 непотрібних органів – висновки лікарівУ процесі еволюції тіло людини постійно розвивалося, трансформувалися її органи та системи, пристосовуючись до нових умов навколишнього середовища. Проте і у сучасної людини залишилися певні органи, які називають рудиментами, без них цілком можна обійтися. Вони ніяким чином не впливають на функціонування організму, здоров’я, і є нічим іншим, як пережитком минулого.

Британські вчені виявили, що людина має цілих п’ять органів-рудиментів. Ось їх перелік:
  1. Куприк.
  2. Апендикс.
  3. Зуби мудрості.
  4. Вушні м’язи.
  5. Третя повіка.
На думку вчених, у певний момент еволюції всі ці органи були необхідні людині для виживання та підтримання свого повноцінного функціонування, проте зараз вони повністю втратили своє значення.

Наприклад, зуби мудрості використовували для того, щоб було простіше жувати їжу. Адже раніше не було такої термічної обробки продуктів, як зараз, способів приготування було набагато менше. В основному їжа була досить жорстка, її треба було сильно пережовувати, і зуби мудрості у цьому дуже допомагали. Зараз, коли ми вживаємо досить м’яку та гарно оброблену їжу, в цьому органі відпала необхідність. Вони, навпаки, викликають лише дискомфорт, і від них часто доводиться позбуватися.

У перетравлені важкої їжі допомагав і апендикс, він грав провідну роль у збереженні мікрофлори. Проте зараз, із вживанням якісно іншої їжі, необхідність у ньому відпала. А от запалений апендикс може бути небезпечним для життя, його обов’язково видаляють. І це не має жодних наслідків для подальшої життєдіяльності людини.

Вушні м’язи допомагали більш чітко вловлювати звуки, що було необхідно в умовах проживання людини у місцях дикої природи. Слід було заздалегідь знати про небезпеку, буквально чути її. У сучасному світі ця необхідність теж поступово відходить на другий план. Навпаки, іноді хочеться чути менше, так багато зовнішніх подразників є навколо.

Куприк – це нагадування того, що у минулому у людей був хвіст. Зараз він не несе жодного функціонального навантаження. До того ж, з куприком слід бути дуже обережним: якщо його сильно вдарити, він ще довго буде боліти, не дозволяючи нормально сидіти і ходити.

Півмісяцева складка у куточку ока – це і є так звана третя повіка. Вона так само без усілякої мети знаходиться у внутрішньому кутку ока і теж є атавізмом.

Еволюція людини ще явно не закінчилася, тому ми не знаємо, як будуть виглядати наші нащадки через 100 чи 200 років. Можливо, у них уже не буде перелічених органів.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED