Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікарі розповіли про ознаки розвитку катаракти

Лікарі розповіли про ознаки розвитку катарактиКатаракта – це часткове чи повне помутніння кришталику ока, яке призводить до погіршення зору аж до повної його втрати. Якщо у людини діагностували дане захворювання, повернути чи покращити зір можна найчастіше лише при хірургічному втручанні. До того ж, слід пам’ятати, що результат операції буде напряму залежати від стадії розвитку хвороби. Чим раніше проблему буде виявлено, тим вищими є шанси на гарний результат.

Найбільш надійний спосіб захиститися від катаракти ­– профілактика. Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що 80% усіх проблем із якістю зору можна уникнути, якщо вчасно виявити проблему та вжити правильних заходів щодо попередження її розвитку.

Якщо мова йде про катаракту, слід оцінити деякі ризики. Перший з них – це вік. ВООЗ надає наступну статистику: починаючи із 40 років 17% людей перебувають на межі початкової стадії катаракти. У віці 70-75 років катаракта діагностується у близько 90% людей. Інший ризик – погана спадковість. Катаракта не є повністю спадковою хворобою, але якщо хтось із кровних родичів людини страждав на неї, не можна виключати даного фактору у питаннях профілактики. У ряді випадків на розвиток хвороби впливають такі чинники, як травма, випромінювання, деякі супутні захворювання.

До перших симптомів катаракти, які мусять насторожити, належать:

  1. Розмите зображення всього навколо. Цілком ймовірно, що це кришталик мутніє і перестає пропускати світло. У 48% випадків сліпоти винна саме катаракта.
  2. Втрата гостроти зору.
  3. Посилення короткозорості або, навпаки, далекозорості. Їхні симптоми можуть з’являтися від помутніння центральної частини кришталику.
  4. Зміна сприйняття кольорів.
  5. Зміна кольору зіниці (при розвитку катаракти зіниця може набути сіруватого або жовтуватого відтінку).
  6. Підвищена або знижена світлочутливість.
  7. Погіршення якості зору вночі.
Це лише перші симптоми катаракти, які мусять привести людину до лікаря. Остаточний діагноз може поставити лише офтальмолог.

На сьогодні існують ефективні методи лікування катаракти, які дозволяють повертати якість зору. Проте їх позитивний результат залежить від стадії розвитку хвороби. Тож, якщо є хоч найменші підозри на це захворювання, варто звернутися за консультацією до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED