Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому ми пітніємо уві сні: медичні причини даного явища

Чому ми пітніємо уві сні: медичні причини даного явищаІноді трапляється так, що після ночі людина просинається вся спітніла. Звичайно, проблеми можуть бути і в тому, що їй було просто спекотно, але досить часто нічна пітливість свідчить про певні проблеми зі здоров’ям. Тож чому виникає подібне явище?

Головні медичні причини нічної пітливості

Лікарі говорять про наступні можливі причини надмірного виділення поту вночі:
  1. Реакція на певні ліки. Людина може пітніти через побічні дії деяких медичних препаратів, які вона нещодавно вживала. Наприклад, ліки, які призначають при депресії,  часто викликають нічну пітливість. До такої ж реакції організму призводить і зловживання анальгетиками та протизапальними засобами.
  2. Гіпертиреоз. Це синдром, що обумовлений гіперфункцією щитовидної залози. Лікарі відзначають, що це найбільш поширена причина підвищеного виділення поту вночі. При даному синдромі щитовидна залоза виробляє занадто багато гормону тиросину, що призводить до прискорення процесів метаболізму. З цим і пов’язана пітливість.
  3. Побічний ефект від цукрового діабету першого типу. У хворих на даний недуг вночі часто пітніє тіло. Це пов’язано зі змінами рівню глюкози в крові: організм реагує на падіння цукру виділенням адреналіну. Що, в свою чергу, стимулює вивільнення цукру із запасів організму, одночасно викликаючи симптоми тривоги, а саме надмірне потовиділення.
  4. Лімфома. Нічна пітливість може свідчити про таку важку хворобу, як лімфома. Це онкологічне захворювання, за якого ураження зазнає лімфатична система людини.
  5. Проблеми із травленням. Якщо людина перед сном переїла, її організм обов’язково їй відповість. У даному випадку пітливістю.
Надмірне виділення поту вночі може бути ознакою серйозної хвороби. Пітливість іноді навіть буває сигналом раку, тому до неї треба ставитися з відповідної мірою уважності. Проте не слід думати про онкологію чи проблеми зі щитовидною залозою одразу ж після першої проблемної ночі. Слід проаналізувати, в якій кімнаті був сон: чи не було там задухи, спеки. Можливо, просто треба вдягнути більш легку піжаму чи вкритися не такою теплою ковдрою. Та якщо всі зовнішні фактори, які могли вплинути на пітливість, усунено, а явище повторюється знову і знову, слід замислитися над природою його походження та звернутися за консультацією до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED