Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини розвитку варикозного розширення вен: інформація від лікарів

Причини розвитку варикозного розширення вен: інформація від лікарівВарикозне розширення вен – досить поширена, але від того не менш серйозна проблема. Попередити його цілком реально, треба виключити фактори, які впливають на утворення варикозу. І чим раніше це зробити, тим буде краще.

Фактори, які стимулюють виникнення варикозного розширення вен

Появу здутих вен та характерної сіточки судин провокують наступні фактори:
  1. Малорухливий, сидячий спосіб життя. Якщо людина багато часу проводить у сидячому положенні, це може стати причиною розвитку варикозу. Найчастіше це стосується людей, професійна діяльність яких пов’язана з роботою за комп’ютером (тобто, величезної частки сучасних працівників). Щоб не допустити варикозу, слід щогодини розминати ноги, робити регулярні перерви в роботі.
  2. Постійне перебування на ногах. Якщо людина, навпаки, проводить більшість часу стоячи, це не означає, що у неї не може виникнути варикозне розширення вен. Адже при цьому вони отримують додаткове постійне навантаження. Запобігти шкоді від постійного стояння можна за допомогою простої гімнастики: по черзі переміщати вагу власного тіла з однієї ноги на іншу.
  3. Зайва вага. У людей, які мають зайві кілограми, варикозне розширення вен зустрічається набагато частіше, ніж у худих. Справа в тому, що велика вага сильно тисне на вени та погано впливає на роботу серцево-судинної системи людини.
  4. Постійне носіння взуття на підборах. Якщо людина (у більшості випадків жінка) звикла постійно носити взуття на підборах вище 5 см, дуже велика ймовірність, що на неї очікує варикоз. Справа в тому, що високі підбори уповільнюються кровообіг у венах, і це погіршує стан стінок судин. У результаті вони починають втрачати свою еластичність та розширюватися. Тож не варто носити взуття на високих підборах частіше, ніж 2-3 рази на тиждень.
  5. Шкідливі звички. Одна з причин варикозу – куріння та зловживання алкоголем. Тому, якщо проблема виникає, краще позбутися цих звичок.
  6. Постійне перебування у теплі. Холод укріплює стінки вен, а гаряче повітря чи вода, навпаки, їх ослаблюють. Саме тому лікарі не рекомендують часто приймати гарячі ванни, довго перебувати на пляжі у спекотні дні  тощо. У житловому приміщені краще встановити температуру повітря на рівні приблизно 20°С.
Варикозне розширення вен дуже часто можна попередити, проаналізувавши фактори, які йому сприяють, та зробивши відповідні висновки щодо способу свого життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED