Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікарі розповіли, наскільки шкідливим може бути недосипання

Лікарі розповіли, наскільки шкідливим може бути недосипанняДуже часто у надмірно високому темпі життя людина просто не може знайти часу на тривалий, повноцінний сон. Лікарі б’ють на сполох: жертвувати сном ні в якому разі не можна, адже це обов’язково потягне за собою серйозні проблеми зі здоров’ям. Результати досліджень показують, що спати потрібно мінімум 7-8 годин на добу, інакше виникає ризик розвитку ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань.

Хвороби, які викликає хронічне недосипання

Постійне недосипання погіршує засвоєння організмом глюкози, що підвищує ризик розвитку ожиріння та навіть діабету другого типу (набутого). Існує наступна закономірність: якщо людина не виспалася, вона намагається підняти собі настрій за допомогою їжі, яка містить багато жиру та цукру. Також хронічна втома та неможливість організму відновитися за ніч призводять до гормональних збоїв: недосипання негативно впливає на гормон лептин, що пригнічує апетит, та грелин, який, навпаки, його стимулює. Результат – повний дисбаланс, який є прямим шляхом до збільшення маси тіла.

За останні десятиліття у світі стрімко зросла кількість людей, які мають проблеми із тиском. Дослідження показали, що між даною проблемою та недосипанням є прямий взаємозв’язок. Занадто високий або низький тиск обов’язково з часом призведе до серцево-судинних хвороб. Вчені виявили, що люди, які сплять менше, ніж 5 годин на добу, а також більше 9-ти годин, мають дуже високий ризик захворіти та недуги серця та судин. Тож шкідливим є не лише недосипання, а й надмірна тривалість сну.

Ось рекомендації для організації оптимального, здорового сну:
  • Його тривалість повинна бути 7-8 годин для дорослої людини, та близько 10 годин для дитини (мова йде про добовий сон, тому враховуються і години денного відпочинку).
  • Найкращий час відходу до сну – 22:00 для дорослих, 21:00 для дітей. Вчені виявили, що з 22:00 до опівночі під час сну виробляється мелатонін, який забезпечить активність та відчуття щасті людині впродовж наступного дня. У дітей мелатонін виробляється на годину довше – з 21:00.
  • Спати потрібно у тихій, прохолодній кімнаті. Рекомендовано забрати зі спальні усі мобільні прилади, телевізор.
Людина спить до третини свого життя, проте шкодувати за цим часом не варто. Адже, якщо його скоротити, навряд чи вийде зробити більше корисних справ: лише повноцінний, якісно організований сон зможе забезпечити бадьорість та радість життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED