Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли потрібно відвідати ЛОРа: поради лікарів

Коли потрібно відвідати ЛОРа: поради лікарівЛОР, або отоларинголог – це лікар, який займається лікуванням хвороб вуха, горла та носа. Існують випадки, коли за консультацією слід відправлятися саме до цього спеціаліста, а не до дільничного терапевта, педіатра чи сімейного лікаря.

Ознаки, які свідчать про необхідність відвідати ЛОРа

Якщо є одна з перерахованих ознак, варто не зволікаючи звернутися до спеціаліста:

Зниження гостроти слуху. До цього може спричинити вода, яка потрапила у вуха під час купання, накопичення вушної сірки, отит (запалення середнього вуха), прогулянки на свіжому повітрі у холодну погоду без шапки, занадто гучне прослуховування музики в навушниках, авіаперельоти тощо. Якщо гострота слуху почала знижуватися, треба піти до лікаря, щоб виявити ступінь порушення слуху, пройти візуальний огляд, за необхідності – аудіометрію.

Неприємний запах з роту. Як не дивно, якщо є неприємний запах з роту, варто йти не лише до стоматолога чи гастроентеролога, але й до ЛОРа. Його можуть провокувати такі захворювання верхніх дихальних шляхів, як фарингіт, тонзиліт, риніт, гайморит. А з цими хворобами якраз і бореться отоларинголог.

Хропіння. Вважається, що кожна п’ята доросла людина у світі час від час хропить. Після 40 років близько 40% жінок та 60% чоловіків мають таку проблему. Причини хропіння наступні: звуження просвіту носоглотки через збільшені мигдалини, надмірна вага, провисання м’якого піднебіння, куріння тощо. Іноді допомогти лікувати хропіння допоможе саме лікар-отоларинголог.

Тривалий нежить (більше тижня). Якщо нежить турбує більше 1 тижня, скоріше за все його викликає синусит – запалення слизових оболонок придаткових пазух носу. Він супроводжується головним болем. Підвищеною температурою тіла, закладеністю носу та гнійними виділеннями з нього, набряком м’яких тканин обличчя в області ураженої пазухи. Щоб синусит не перейшов у хронічну фаз, його треба вчасно діагностувати та лікувати.

Лікар-отоларинголог – це спеціаліст, який займається хворобами таких важливих органів, як вухо, горло та ніс. Якщо у людини є хоча б один із наведених вище симптомів, його консультація стає необхідною.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED