Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Великий піст без шкоди для здоров’я

Великий піст без шкоди для здоров’я27 лютого 2017 року починається Великий піст, який продовжиться аж до 15 квітня, до самого Великодня. Це період духовно очищення та переосмислення життєвих цінностей, під час якого людина впроваджує у повсякденне життя ряд обмежень, в тому числі й у питаннях харчування. Але чи можна постувати, не нашкодивши здоров’ю?

Перед тим, як наважитися на дотримання посту, рекомендовано проконсультуватися зі своїм лікарем: він повинен визначити, чи здатен організм людини витримати подібне навантаження? Однозначно не варто дотримуватися посту вагітним жінкам та тим, що годують дитину груддю, а також особам із важкими чи хронічними захворюванням, для яких важливе повноцінне та різноманітне харчування. Про це, до речі, говорять не лише лікарі, але й священики. Вони наголошують, що церква із розумінням ставиться до станів людей, які вони не можуть контролювати, і не засуджує, якщо відмовлятися від їжі немає можливості.

Продукти, які заборонено вживати під час Великого посту

Перше, від чого треба відмовитися людині, яка зважилася на піст, це продукти тваринного походження. До них відносяться:
  • м’ясо;
  • молочні продукти (включно з вершковим маслом);
  • яйця;
  • продукти, які готуються із використанням молока та яєць (морозиво, випічка, солодощі).
Також заборонено вживати олію та рибу, виключення можна робити лише на такі великі церковні свята: на Благовіщеня Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (за тиждень перед Паскою, у 2017 році припадає на 9 квітня). В Лазареву суботу (8 квітня 2017 року) дозволяється вживання ікри з риби.

Суворо заборонено вживати алкогольні напої під час Великого посту.

Перший та останній тиждень посту найбільш строгі.

Піст також розділяється по днях: у понеділок, середу та п’ятницю рекомендовано їсти хліб, фрукти, овочі, пити компоти, по вівторках та четвергах вживати гарячі страви. Менш суворий варіант посту дозволяє додавати у вихідні до свого раціону морепродукти.

Якщо постувати не зовсім виходить, можна робити собі певні поблажки, проте у жодному разі не переїдати.

Загалом Великий піст – це час, перш за все, духовної роботи над собою: над своїми бажаннями, поведінкою. Дуже важливим є контроль людини не лише у питаннях їжі, а й у моральних аспектах життєдіяльності: не можна брехати, говорити погані слова, шкодити оточуючим своїми діями. Харчування – це лише один із аспектів посту, і священнослужителі відмічають, що він не є найважливішим.

Якщо людина відчуває. Що готова до Великого посту, вона мусить робити це без шкоди для здоров’я: білки тваринного походження заміняти рослинними, їсти невеликими порціями, але часто, зробити певні послаблення, якщо відчувається дискомфорт та погане самопочуття. За умови такого самоконтролю та розумного підходу до посту, його можна перенести навіть із користю для здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED