Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як зберегти хребет здоровим: практичні медичні поради

Як зберегти хребет здоровим: практичні медичні поради Хребет має надзвичайно важливе значення для функціонування всього організму, саме від його здоров’я залежить загальна рухливість тіла та багато інших факторів нормальної життєдіяльності людини. На жаль, проблеми з хребтом є досить поширеними, тож варто знати, як з ними боротися.

Що треба робити, щоб хребет залишався здоровим?

Медики дають наступні рекомендації з профілактики хвороб хребта:
  • Турбота про поставу. Слід завжди тримати спину прямо, це допоможе попередити багато проблем із хребтом. Неправильна постава призводить до того, що нерви між хребцями затискаються, а це викликає біль у спині та порушення кровообігу.
  • Фізична активність. Щоб хребет завжди був здоровим, слід пам’ятати про важливу роль фізичних вправ, які підтримують у тонусі м’язи спини та живота, що утримують хребет. Найкраще підходять для цієї мети вправи на прес, на розвиток мускулатури попереку. Підтримувати в тонусі та ефективно розслабляти хребет допомагає йога. Але найкраще для спини підходить плавання.
  • Контроль ваги. У людей зі збитковою масою тіла проблеми з хребтом зустрічаються набагато частіше, ніж у тих, чия вага знаходиться в межах норми. Адже зайві кілограми несуть навантаження на хребет.
  • Правильне харчування. Збалансований режим харчування має прямий зв’язок із роботою хребта. Все дуже просто: занадто жирна, солона, солодка, кисла їжа має своїм наслідком накопичення в організмі токсинів, в тому числі і в хребті, а від них проблем не уникнути. Очистити організм від шкідливих речовин допоможуть горіхи, риба, свіжі фрукти та овочі, чиста вода. Та все ж краще не допускати, ніж позбавлятися. Найбільш корисною для хребта є їжа, яка містить магній, калій.
  • Правильне підняття важких речей. Занадто важкі речі в принципі не рекомендовано піднімати, проте, якщо така необхідність існує, варто робити це правильно. Необхідно присісти, зігнути коліна, обхватити предмет руками і повільно, без різких рухів підняти.
  • Масаж. Від болів у спині допоможе позбутися правильний масаж, який також можна використовувати для профілактики проблем із хребтом. Масаж дозволяє підтримувати мускулатуру спини в тонусі і, в той же час, розслабити хребет. Проте обирати масажиста треба вкрай обережно, адже цією процедурою можна не лише допомогти, а й суттєво зашкодити хребту, якщо робити її неправильно.
Здоров’я хребта найчастіше залежить від людини: від її способу життя, фізичної активності, харчування, специфіки роботи. Тому виправити проблеми з ним людина може, лише усвідомивши всю важливість ситуації та зробивши висновки на майбутнє.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED