Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому кровоточать ясна? Лікування та профілактика

Чому кровоточать ясна? Лікування та профілактикаНайчастіше ясна починають кровоточити через несвоєчасне видалення зубного нальоту, що призводить до гінгівіту, або запалення ясен. Це досить поширене явище, від якого страждає багато людей в усьому світі. Причини гінгівіту можуть бути досить серйозними, тож не треба його недооцінювати.

Причини кровотечі з ясен

Якщо зубний наліт регулярно не видаляти, він з часом буде робитися твердим та перетвориться на зубний камінь. У результаті це призведе до запалення тканин навколо зубів та погіршить стан ясен аж до появи кровотечі.

До найбільш поширених причин кровоточивості ясен відносять:
  • зубний наліт та зубні камені;
  • язви в роті, стоматити та яснах;
  • занадто інтенсивне чищення зубів;
  • гормональні зміни під час вагітності;
  • неправильне встановлення зубних протезів;
  • інфекцію в ротовій порожнині;
  • лейкемію;
  • вживання препаратів для розрідження крові;
  • дефіцит вітаміну К;
  • погане згортання крові.
Якщо ясна постійно кровоточать, вони починають боліти, напухають, між ними та зубами формуються так звані «кишені», зуби можуть почати хитатися.

Невинна на перший погляд кровоточивість ясен може бути ознакою дуже серйозної хвороби. До того ж, якщо ясна не лікувати, шкідливі бактерії, що утворюються в ротовій порожнині, можуть потрапляти в кров та викликати такі проблеми зі здоров’ям, як розлади в діяльності травної системи, підвищення ризику серцевого нападу чи інсульту, діабет, рак підшлункової залози.

Лікування та профілактика

Якщо кровоточивість незначна і легко усувається, хвилюватися не варто. Якщо ж проблему не можна усунути в домашніх умовах, слід негайно звернутися до лікаря і провести комплексну діагностику, щоб виявити хворобу, яка може спричинити таку проблему.

Також слід дотримуватися таких порад:
  1. Уникати використання спиртовмісних рідин для полоскання роту.
  2. Для зупинки кровоточивості прикладати до ясен тампон із марлі, змочений в крижаній воді.
  3. Не допускати браку тих чи інших вітамінів в організмі.
  4. Звернутися до стоматолога для зняття нальоту, каменів, правильного встановлення протезів за допомогою якісного стоматологічного обладнання.
У профілактичних цілях варто відвідувати стоматолога раз на півроку. Також необхідно чистити зуби м’якою зубною щіткою 2 рази на добу, уникати перекусів між основними прийомами їжі, скоротити вживання цукру, не палити, адже тютюн стимулює кровоточивість ясен.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED